Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö saamelaisilta koettiin sekä turhana että riittämättömänä – kansanedustaja lupaa keskustella myös muiden vähemmistöjen kanssa

Keskustan Mikko Kärnä sanoo oman aikansa huumorin anteeksipyytelyn johtavan loputtomaan kierteeseen
Vihreät

Vihreiden kansanedustajan Pirkka-Pekka Peteliuksen julkinen anteeksipyyntö vanhoista saamelaissketseistä sai aikaan monenlaista mielenpahoitusta.

Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mielestä anteeksipyynnölle ei ollut tarvetta, sillä oman aikansa huumorin anteeksipyytely johtaa loputtomaan kierteeseen.

– Mutta nyt kun on aloitettu, niin milloin Petelius pyytää anteeksi romaneilta, kehitysvammaisilta, homoilta ja transihmisiltä? Kaikkia näitä Petelius on jollain tasolla käsitellyt sketseissään ja lauluissaan sekä varmasti tullut myös loukanneeksi.

Kärnä harmittelee tiedotteessaan, että yhteiskunta on kehittymässä suuntaan, jossa mieli pahoitetaan kaikesta.

Romaniartisti Rainer Friman puolestaan pahoitti oikeasti mielensä edustamansa vähemmistön puolesta.

– Katsotko arvoisa kansanedustaja Petelius meidät romanit vähäarvoisemmiksi kuin saamelaiset, koska et pyydä meiltä anteeksi?

Suomen Romaniyhdistys ry:n projektipäällikkö Päivi Majaniemi ihmettelee niin ikään Peteliuksen ulostulon yksipuolisuutta Ilta-Sanomissa .

– Onneksi olkoon saamelaisille, he kyllä ansaitsevat tämän anteeksipyynnön. Minua hämmentää tässä asiassa se, että jos ottaa vastuun tekemisistään, voisi ottaa vastuun kaikista tekemistä. Petelius voisi mainita muutkin vähemmistöt, Majaniemi toteaa.

Peteliuksen alkuperäinen anteeksipyyntö todella koski vain saamelaisia, mutta hän ilmoitti myöhemmin Twitterissä olevansa valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa.

– Lähetin tänään Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön, Petelius kertoo tviitissään.

Pirk­ka-Pek­ka Pe­te­lius ja Aa­ke Kal­li­a­la te­ki­vät sket­si­huu­mo­ria vähemmistöistä Hy­my­huu­let-, Pult­ti­bois- ja Ma­nit­bois-sket­si­sar­jois­sa 1980- ja 1990-luvuilla.