Niinistö esitti huolensa Itämeren tilanteesta – Putin myötämielinen luottamuksen rakentamiseen

Putinin vierailu

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat tänään perjantaina Naantalissa.

Presidentti Niinistö kertoi tuoneensa keskusteluissa esiin Ukrainan alueen ongelmat.

Ukrainassa käydään Niinistön mukaan tiivistä keskustelua Minskin sopimuksen täyttämisestä kahdessa kokonaisuudessa, toisaalta turvallisuuspaketin ja toisaalta poliittisen paketin puitteissa. 

– Ongelmana on ollut se, että kumpikaan paketti ei etene ennen kuin toinen on edennyt. Näin vallitsee nollatilanteen kierre, Niinistö sanoi.

– Nyt ymmärsin, että tulitauon pitämiseksi on varsin perusteltuja ja toivon mukaan onnistuvia pyrkimyksiä, Niinistö jatkoi.

Niinistö kertoi olevansa tyytyväinen, että Putin oli avannut keskustelussa ajatuksiaan siitä, miten Minskin sopimus voitaisiin saada liikahtamaan eteenpäin.

Putinin mukaan Venäjä ei provosoinut vallankaappausta Ukrainassa vuonna 2014.

– Venäjän ja Krimin yhdistyminen on tapahtunut rauhallisesti ilman verta, ilman laukauksia ja sen pohjana oli Krimin niemimaalla asuvien ihmisten tahto.

Yhdistyminen tapahtui Putinin mukaan täydellisessä sopusoinnussa kansaivälisen oikeuden kanssa.

Samat tahot, jotka ovat provosoineet vallankaappausta Ukrainassa, yrittävät nostaa jännitettä muillakin alueilla muun muassa Itämeren alueella, Putin sanoi viitaten sotilasliitto Natoon.

Naton sotilaallinen infrastruktuuri lähestyy Putinin mukaan Venäjän rajoja.

Putinin mielestä Venäjä ei ole tehnyt mitään, mikä voisi aiheuttaa huolta suomalaisissa. Putinin mukaan Venäjä olisi vetänyt maan joukot 1500 kilometrin etäisyyteen Suomen vastaiselta rajalta.

– Kuvitelkaa, jos Suomi liittyisi Natoon. Suomen puolustusvoimat ei olisi itsenäinen eikä suvereeni. Naton infrastruktuuri Venäjän rajoilla lisääntyisi. Mitä luulette, tulemmeko toimimaan samalla tavalla?, Putin kysyi viitateen Venäjän joukkojen sijoitteluun.

Putinin mukaan Venäjä kunnioittaa Suomen puolustuspoliittisia valintoja kaikissa tapauksissa, mutta antaa suoran arvon puolueettomuuden statukselle.

Presidentti Putin kertoi suhtautuvansa myönteisesti Niinistön ehdotukseen vuoropuhelun lisäämisestä ja luottamuksen rakentamisesta Venäjän ja Naton välillä.

Niinistön mukaan luottamuksen palauttaminen tulisi aloittaa pyrkimällä vahinkojen välttämiseen. Alueen maiden tulisi sopia, ettei alueella lennetä transponderit pois kytkettyinä, Niinistö toivoi.

Putin kertoi, että Venäjä hyväksyy Niinistön ehdotuksen ja ottaa sen esille Naton kanssa.

Juttua päivitetty klo 22.21