Kommentti: Aurinkokuninkaan ajokielto peittosi Sipilän puhtaat paperit

Kommentti

Eduskunnan oikeusasiamies antoi eilen ratkaisunsa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) jääviysepäilyihin liittyvässä tapauksessa.

Valtavan julkisuusmyllyn aikaan saanut tapaus tuli päätökseen, kun oikeusasiamies totesi, että Sipilä ei ollut esteellinen käsittelemään hallituksessa entisen Talvivaaran, nykyisen Terrafamen kaivoksen lisärahoituspäätöstä.

­– Pelkästään se, että pääministerin mahdollisesta esteellisyydestä syntyy julkinen keskustelu ja kohu, kuten tässä tapauksessa, ei sinällään voi olla esteellisyyden perusteena. Esteellisyys on oikeudellinen kysymys ja esteellisyys voi syntyä vain hallintolain esteellisyyssäännösten kannalta relevanteilla oikeudellisilla perusteilla. Luottamuksen vaarantumiselle on aina löydyttävä konkreettinen peruste, päätöksessä todetaan.

Kuten kohuissa tuppaa käymään, vapauttava päätös sai huomattavasti vähemmän huomiota osakseen kuin epäilys.

Sipilän puhtaat paperit eivät näkyneet kummankaan iltapäivälehden etusivuilla ja sisäsivuiltakin niitä koskevia juttuja sai hakea.

Ilta-Sanomissa Sipilä jäi aurinkokuningas Juhani Tammisen ajokiellon varjoon.

Myöskään sosiaalisessa mediassa asiasta ei juuri kohistu.

Terrafame-kohu oli monen asian summa.

Paitsi jääviysepäilystä, kohistiin myös pääministerin voimakkaasta reagoinnista Ylen uutisointiin sekä Ylen päätoimittajan asemasta ja toimituksellisista periaatteista.

Oikeusasiamiehen ratkaisun jälkeen näyttää siltä, että Atte Jääskeläinen saattoi toimia viisaasti pistäessään toimituksen spekulointi-innolle jäitä hattuun.

Poliitikkojen, erityisesti pääministerin, toimia on syytä tutkia suurennuslasilla.

Epäilyistä täytyy kuitenkin uutisoida maltilla ja suurentelematta sekä journalistisia periaatteita noudattaen.

Jälkikäteen asioita on nimittäin vaikeampi korjata.

Vaikka vapauttava päätös tulisi, suhmurointimielikuvia piirtävät kaaviot ja otsikot ovat jo ehtineet heittää negatiivisen varjon syyttömän ihmisen ylle.