Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni vaatii seksuaalirikosten minimirangaistusten kiristämistä – ”Oulun tilanne on vakava, karmiva ja kamala”

Seksuaalirikokset

Myös maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista tekemistä seksuaalirikoksista on kyettävä puhumaan avoimesti ja rehellisesti, painottaa keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni.

– Oulun tilanne on niin vakava, karmiva ja kamala, etten ole aivan varma edes, miten asetella sanat, Kulmuni kirjoittaa Facebookissa .

Kulmunin mukaan seksuaalirikokset ovat järkyttäviä, jokainen sellainen.

– On kuitenkin muistettava, että ylivoimainen valtaosa maassamme olevista ulkomaalaisista elää kunnollisesti lakiemme mukaan.

Kulmunin mukaan rangaistusten koventaminen on yksi keino taistelussa seksuaalirikoksia vastaan. Se on lainsäätäjältä selkeä viesti näiden tekojen ehdottomasta moitittavuudesta.

– Keskustahallitus on antanut hallituksen esityksen, jolla lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus korotetaan 4 vuodesta 6 vuoteen vankeutta ja lisäksi säädetään erillinen rangaistussäännös nimeltään törkeä lapsenraiskaus, asteikkona 4–12 vuotta vankeutta. Rangaistusasteikko on siis sama kuin tapossa.

Tarkasteluun pitäisi Kulmunin mielestä ottaa kuitenkin mahdollisuus koko seksuaalirikoksia koskevan rikoslain luvun uusimiseen.

– Tietämyksemme seksuaalirikoksista ja niiden vaikutuksesta uhrin koko loppuelämään on lisääntynyt viime vuosina, kun asioista on uskallettu puhua yhteiskunnassa avoimemmin.

Kulmunin mukaan Suomen seksuaalirikosten rangaistukset ovat huomattavasti lievemmät kuin muissa Pohjoismaissa. Tilastojen mukaan Suomessa puolet raiskaustuomioista oli ehdollisia.

– Ruotsissa raiskauksen rangaistusminimi on Suomea korkeampi. Ruotsissa raiskaukseen syyllistyneistä lähes 90 prosenttia tuomitaankin ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Suomessa olisi Kulmunin mielestä tärkeä seurata muiden Pohjoismaiden mallia – kuten useat tutkijat ovat toistuvasti esittäneet – ja kiristää seksuaalirikosten minimirangaistuksia.

– Suomesta voidaan karkottaa oleskeluluvalla oleskeleva ulkomaalainen, joka on todettu syylliseksi rikokseen, josta enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi. On panostettava entistä voimakkaammin valtioiden välisisissä neuvotteluissa myös siihen, että kaikki maat ottavat Suomesta palautettavia henkilöitä vastaan.

Lisäksi Suomessa on Kulmunin mukaan tehtävä selväksi, niin turvapaikanhakijoille kuin maahanmuuttajille, millaisten arvojen ja lakien mukaan yhteiskuntamme toimii.

– Naisten ja miesten välinen tasa-arvo ja henkilökohtainen koskemattomuus ovat meille perusarvoja. Niihin on yksiselitteisesti sitouduttava, jotta voi tuntea itsensä tervetulleeksi yhteiskuntaamme.

Kulmunin mielestä nuoria ja heidän vanhempiaan pitää myös valistaa niin sanotusta grooming -ilmiöstä, jossa netissä liikkuvat aikuiset saalistajat luovat luottamuksellisen suhteen alaikäiseen lapseen ja johdattelevat heidät seksuaalisiin tekoihin, joita käyttävät kiristämisen välineenä.