Kaikkonen: Ryhmänjohtajatapaaminen puhdisti ilmaa, omat kokoukset silti tarpeen

Kokoomuksen Jokinen: Kaikilla nyt samanlainen käsitys siitä, mitä tapahtui.
Politiikka

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat pääsivät yhteisymmärrykseen viime viikon tapahtumista kokouksessaan eduskunnassa, kertoi keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen. Kaikkosen mukaan ryhmyrit keskustelivat asiat halki ja heillä on nyt yhteinen käsitys siitä, että kokoomuksen perjantainen kannanotto perustui julkisuudessa olleisiin vääriin tietoihin.

Kaikkosen mukaan tapaaminen puhdisti ilmaa, mutta siitä huolimatta keskustan ja sinisten omien ryhmien kokoukset ovat tarpeen tänä iltana.

– On tärkeää, että pöytä puhdistuu ja kaikki saavat jäitä hattuun, Kaikkonen perusteli.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan hallituspuolueiden ryhmäpuheenjohtajien kokouksessa käytiin hyvä keskustelu.

– Käytiin tämä kokonaisuus läpi, Jokinen sanoi.

Jokisen mukaan kaikilla on nyt samanlainen käsitys siitä, mitä tapahtui.

– Täytyy sanoa, että onhan se harmittava episodi, että tämmöisten väärinkäsitysten kautta asiat menee tämmöiseen pisteeseen, Jokinen sanoi.

Jokisen mukaan oli väärinkäsityksiä, jotka johtivat tähän.

– Jos katsoo vaikka sen Yleisradion illan pääuutislähetyksen torstai-illalta tai lukee ne jutut, voi miettiä, minkä käsityksen niistä saa, Jokinen sanoi.

Jokinen sanoo, että on todella paljon suomalaisten ihmisten kannalta tärkeitä ja isoja asioita, joita hallituksen ja eduskunnan pitää vielä käsitellä ja viedä eteenpäin.

– Siinä mielessä kannattaa nyt keskittyä niihin ja viedä ne asiat maaliin, Jokinen sanoi.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksen jälkipyykki on viime päivinä hiertänyt hallituspuolueiden välejä. Ulkoministeri Soini sai perjantaina eduskunnan luottamuksen selvin lukemin 100–60.

Kolme kokoomuslaista lipesi hallitusrintamasta ja kieltäytyi äänestämästä Soinin luottamuksen puolesta. Kokoomuksen Jokinen kertoi perjantaina ryhmän tiedotteessa, ettei hän hyväksy ulkopuolista painostusta tai vähättelyä kokoomusedustajia kohtaan. Jokinen mainitsi tiedotteessa myös pääministeri Juha Sipilän.

Sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä kertoi kokevansa, että häntä on syytetty kokoomuksen ryhmän taholta.

Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elon mukaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien tämänpäiväisessä kokouksessa käytiin läpi viime päivien julkista keskustelua ja puhdistettiin ilmaa.

– Tottakai tiedossa on, että sekä meillä että keskustalla on ryhmäkokoukset illalla. Totta kai tätä ryhmissä vielä käsitellään, mutta hallituksella on keskinäinen luottamus olemassa ja toimintakyky, mikä on mitattu myös täällä eduskunnassa luottamusäänestyksessä.

Nyt on vain kyse siitä, että pitää olla pelisäännöt, kaikilla hallitusryhmillä sama käsitys niistä, Elo sanoi tänään iltapäivällä.

Keskustan ja sinisten ryhmäkokoukset alkavat tänään kello 17. Keskustan Kaikkonen sanoi STT:lle tänään aamupäivällä, että keskustan ryhmäkokouksessa käydään läpi ajankohtaista tilannetta.

– Tässä tarvetta tämäntapaiselle keskustelulle on, Kaikkonen sanoi tänään STT:lle.

Kaikkonen kertoo, että pidemmän aikaa on ollut suunnitelmissa pitää tämän tapainen ”sessio”. Kaikkosen mukaan päätös, että kokous on juuri nyt, syntyi eilen.

– Eivät nämä viime viikon tapahtumat tietenkään ole ainakaan vähentäneet tarvetta kokoontumiselle, kyllä niillä oma merkityksensä tässä on, Kaikkonen sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa pöydälle voivat nousta myös sote-asiat, sillä sote-uudistuksen pitäisi naksahdella eteenpäin eduskunnan rattaissa lähiaikoina, jos suunnitellusta aikataulusta halutaan pitää kiinni.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisen varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen mukaan myös sote-asiat ovat todennäköisesti esillä eduskuntaryhmän kokouksessa.

– Varmasti kaikkia ajankohtaisia poliittisia asioita siellä käsitellään, Heikkinen sanoi STT:lle mennessään sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen.

Hallituksen tavoitteena on ollut, että sote- ja maakuntapaketista voitaisiin äänestää eduskunnassa marraskuussa ja presidentti vahvistaisi paketin ennen joulua, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää toukokuussa. Aiemmin on arvioitu tällaisen aikataulun edellyttävän, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi sote-mietintöluonnoksensa valmiiksi syyskuussa.

Heikkisen mukaan vielä ei pysty sanomaan tuleeko valmista syyskuun loppuun.

– Kokousaikoja on varattu hyvin. Tehdään niin pitkään, kuin on tarvetta. Se ei ole mikään ehdoton raja, että silloin täytyy olla valmista. Toivon, että tämän viikon tahtotila valiokunnassa on viedä asiaa eteenpäin, Heikkinen sanoi.

Sote-mietintöluonnoksia työstävä sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoustaa tällä viikolla tiiviillä aikataululla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) toisti tänään aiemman linjauksensa, ettei lähde spekuloimaan juuri minä päivänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöt valmistuvat.

Juttua täydennetty klo. 17.15 Elon, Heikkisen ja Kiudun kommenteilla.