HS: Kulmuni ja Orpo kiistävät ymmärtäneensä apulaisoikeusasiamiehen joulujuhlatulkinnan tahallaan väärin – molempien mielestä kirkkoa pitää voida käyttää myös juhlatilana 

Joulujuhlakohu

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiistävät tulkinneensa apulaisoikeusasiamiehen linjausta kirkossa järjestettävistä joulujuhlista tahallisesti väärin, kertoo Helsingin Sanomat.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen katsoi viime viikolla tekemässään ratkaisussa, ettei peruskoulun joulu- tai muuta lukukauden päättäjäisjuhlaa ei pitäisi järjestää kirkossa. Useat poliitikot tulkitsivat päätöksen puuttumiseksi joulukirkkoperinteeseen, vaikka kyse ei ollut siitä.

Kulmuni sanoo Helsingin Sanomille ihmettelevänsä apulaisoikeusasiamiehen tulkintaa.

– Minusta kirkon seinät eivät tee tilaisuudesta vielä itsessään tunnustuksellista. Kirkkoon ja jouluun liittyy myös erittäin vahvasti perinne. Jos miettii länsimaista yhteiskuntaa ja humanismin kehitystä, niin on myös yleissivistävää käydä kirkossa silloin tällöin, hän sanoo.

– Oli kyse joulukirkosta tai joulujuhlasta kirkossa, niin minusta on tärkeää, että kirkkoa voi käyttää sellaisena ympäristönä, jossa voi pitää ei-tunnustuksellisia juhlia, Kulmuni vastaa.

Kulmuni kirjoitti viikonloppuna Twitterissä toivovansa, että ”koululaiset saavat käydä joulukirkossa jatkossakin”. 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taas pyysi opetusministeri Li Anderssonilta (vas.) kantaa siihen, saako Suomen kouluissa jatkossakin ”laulaa Enkeli taivaan, käydä joulukirkossa ja ylläpitää Suomen kansalle rakkaita perinteitä kuten ennenkin”.

Orpo kertoo HS:lle, että hänelle tuli paljon huolestuneita yhteydenottoja apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta. Hän ei ottanut omasta mielestään kantaa pelkästään apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuun vaan ilmaisi ihmisten huolen siitä, onko jokin muuttunut.

Orpo sanoo myös, ettei hän ole itse edes huolissaan koulujen joulukirkon järjestämisestä tulevaisuudessa. Tavat ovat selkeät, sillä osallistuminen joulukirkkoon on vapaaehtoista, hän sanoo.

Orpon mielestä koulun yhteisen juhlan järjestäminen koulun ehdoilla pitää olla hyväksyttävää, eikä mitään tilaa pitäisi kategorisesti sulkea pois.

Kulmunin mukaan niille, jotka eivät halua tulla kirkkoon, on järjestettävä vaihtoehtoinen tapahtuma.