HS-gallup: Sipilän suosio laskenut, silti edelleen hallitustaan suositumpi

Hallitus

Vielä viime kesänä pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli selvästi hallitustaan suositumpi, mutta enää ero ei ole läheskään yhtä selvä, ilmenee Helsingin Sanomien gallupkyselystä.

Kansalaisten näkemys hallituksen onnistumisesta on heikentynyt puolessa vuodessa hivenen, mutta arviot Sipilän onnistumisista ovat jyrkentyneet enemmän.

Tällä hetkellä 23 prosenttia kansasta ajattelee nykyhallituksen onnistuneen tehtävässään vähintään melko hyvin.

Näin ajatteli viime kesänä vielä 25 prosenttia suomalaisista, käy ilmi TNS Gallupin tekemästä tutkimuksesta.

Kansalaisista 27 prosenttia pitää pääministeri Sipilän aikaansaannoksia vähintään melko hyvinä, kun viime kesänä luku oli 39 prosenttia.

TNS Gallupin johtaja Sakari Nurmela sanoo, että tutkimus tehtiin Yle-kohun aikoihin.

– Varmaan tässä näkyy, että pääministeri on ollut varsin paljon julkisuudessa kielteisessä valossa, Nurmela sanoo.

Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mukaan tulokset ehkä osoittavat, ettei pääministeri ole kansalaisten mielestä lopulta sisäistänyt demokratian normaaleja pelisääntöjä.

– On arvioitu, miten hän on toiminut Yle-kohun aikaan, kun hän lähetteli toimittajalle Donald Trump -tyyppisiä viestejä.

– Hän pyysi anteeksi niitä, mutta samaan aikaan on ollut uutisia, kuinka pääministeri ei ole ymmärtänyt pohtia omaa jääviyttään Terrafamessa, Grönlund arvioi.

Hallituksen kannatus on vankinta keskustan kannattajien joukossa.

Keskustalaisista 52 prosenttia antaa hyviä arvosanoja, kun kokoomuslaisista vain 33 prosenttia pitää hallituksen toimia vähintään melko hyvän arvosanan ansaitsevana.

Kimmo Grönlundin mukaan on mielenkiintoista nähdä, alkaako Sipilän kannatuksen heikkeneminen näkyä myös keskustan kannatuksen huonontumisena.

Sipilän tuki omiensa parissa on kuitenkin edelleen varsin hyvä. Tyytyväisiä pääministeriin on edelleen 66 prosenttia keskustalaisista.

Äänestyskäyttäytymisen perusteella hallituksen todennäköisin vihaaja on yli 60-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva työtön, joka kannattaa vasemmistoa.

HS:n gallup