Grillikausi uusiksi? EU harkitsee savuaromien kieltoa, meppi vaatii perusteluja
Euroopan komissio harkitsee peruuttavansa elintarviketeollisuudessa käytössä olevien savuaromien luvat.
Komissio perustelee harkintaansa savuaromien genotoksisuudella, jolloin ne voivat vaurioittaa solujen DNA-ainesta. Asia on kuitenkin tulkinnanvarainen, sanoo europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe). Hän jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen aiheesta.
– Savun maku on perinteinen ja toivottu monissa liha- ja kalatuotteissa, kastikkeissa ja mausteseoksissa. Se on olennainen osa suomalaiskansallista ruokakulttuuria, Katainen sanoo tiedotteessa.
Hän uskoo, että savuaromien kielto saattaisi pahimmillaan johtaa perinteisempien savustusmenetelmien käyttöönottoon, mikä olisi terveyden kannalta huolestuttavaa.
– Perinteisemmillä menetelmillä syntyy haitallisia yhdisteitä, jotka ovat usein karsinogeenisiä eli voivat aiheuttaa syöpää. Kysyin komissiolta, miten se sovittaa yhteen savuaromien kiellolla tavoitellut terveyshyödyt suhteessa jalostajien mahdolliseen siirtymiseen haitallisempiin savustusmenetelmiin, Katainen kertoo.

Liha-alalle sekä jalosteiden parissa toimiville EU-komission tiukka linja on Kataisen mukaan tullut yllätyksenä. Nykyisten elintarvikkeissa käytettävien savuaromien luvat ovat umpeutumassa, ja kahdeksan uusintalupaa hakevaa savuaromia on kenties joutumassa käyttökieltoon.
Katainen kertoo olevansa huolissaan muutoksen taloudellisista vaikutuksista tuotantolinjojen investointivaateiden takia.
– Elintarvikealan toimijat ovat toimineet vastuullisesti viranomaisten neuvoja noudattaen ja investoineet savuaromeja käyttäviin tuotantolinjoihin, meppi huomauttaa.
– Kesäkuun lopussa voimaan astuvat rajoitukset tarkoittaisivat aivan liian lyhyttä siirtymäaikaa ja väistämätöntä hävikkiä sekä taloudellisia tappioita, sillä esimerkiksi kesän grillimausteet ja -kastikkeet ovat olleet jo viime syksyn tilauskirjoissa ja valmistuksessa.
Katainen sanoo, että jos komission rajoitukset etenevät suunnitellusti, tulevat esimerkiksi valmisruokien, nakkien ja kastikkeiden hyllyt olemaan tyhjiä keskellä kesän parasta grillisesonkia.
– Siksi kysyin komissiolta myös, miten se arvioi savuaromien mahdollisen kiellon taloudellisia vaikutuksia EU:n elintarviketeollisuuteen, ja harkitseeko se siirtymää helpottavia toimenpiteitä, kuten siirtymäkauden pidentämistä.