Ex-pääministeri Esko Aho tuohtui Helsingin Sanomien Venäjä-jutusta ja lähetti avoimen kirjeen toimituksille: "Kokemus oli hämmentävä"

Journalismi

Entinen pääministerin Esko Aho (kesk.) on tuohtunut Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemasta haastattelusta, missä Aho käsitteli jäsenyyttään Venäjän Sberbankin hallituksessa.

Esko Aho on kirjoittanut jutun tiimoilta avoimen kirjeen Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemelle ja lähettänyt kirjeensä myös muille toimituksille.

Aho toteaa kirjeessään yllättyneensä suuresti, kun oli saanut katsottavakseen haastattelutekstin.

Lukijoille annettiin Ahon mukaan kuva, että hän oli antanut haastattelun ”ikävästä kysymyksestä” eli hänen jäsenyydestään Sberbankin hallituksessa.

Ahon mielestä asiassa ei noudatettu journalistin ohjeita, joiden mukaan haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään.

– Missään vaiheessa ennen haastattelua tai sen aikana minulle ei tullut mieleenkään, että olin osallisena jutussa joka keskittyi lähes pelkästään jäsenyyteeni Sberbankin hallituksessa, Aho kirjoittaa.

Esko Aho syyttää juttua ja sen kirjoittanutta toimittajaa myös asenteellisuudesta.

– Vastauksistani on kelpuutettu vain ne, joissa vastaan hallitusjäsenyyttä vastaan puhuviin argumentteihin. Esimerkiksi pankin koko omistuspohja tai se, kenen edustajana olen sen hallituksessa, sivuutettiin kokonaan.

Aho toteaa kirjeessään kokemusta hämmentäväksi. Hän kirjoittaa luulleensa haastattelun avulla voivansa auttaa Venäjän haasteiden, vaikeuksien ja geopoliittisten jännitteiden ymmärtämisessä.

– Lopputulos on valitettavasti kokonaan muuta. Se on lähinnä henkilökeskeistä mielikuvajournalismia, joka valitettavasti näyttää muuttuvan valtavirraksi. On aika esittää ikävä kysymys: vastaavatko laatulehtenä tunnetun Helsingin Sanomien toimintatavat niitä kovia vaatimuksia, joita tämä aika asettaa laatujournalismille ja sananvapaudelle.

Aho sanoo myös kirjoittaneensa ”tämän tekstin avoimena siksi, että keskustelu tiedotusvälineiden roolista, tehtävistä ja pelisäännöistä ei jää pelkästään journalistien keskinäiseksi asiaksi”.

Esko Ahon haastattelun tehnyt Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen on kommentoinut jupakkaa twitterissä kirjeen julkitulon jälkeen.

Niemisen mukaan ”joku päivä ehkä vielä avaan sitä surkuhupaisaa, ala-arvoista prosessia, jolla Esko Aho koetti ensin a) painostaa jutun hyllyttymiseen, ja kun se ei onnistunut b) teki vihjailevia uhkauksia seurauksilla jos juttu julkaistaan c) kieltäytyi lapsellisesti yksilöimästä väitteitään”.

Toimittaja syyttää Ahoa myös uhriutumisesta: ”Aivan kuin hän ei olisi tiennyt, mihin suostuu, kun antaa haastattelun Venäjä-tehtävistään”.