Antti Rantakangas: Hallituksen tulokset vakuuttavat

Kansanedustaja Antti Rantakankaan (kesk.) mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työn tulokset näkyvät. Talous kasvaa, työttömyys alenee ja valtion velkaantuminen hidastuu. Talous kasvaa kolmen prosentin vauhdilla eli nopeammin kuin vuosikymmeniin.

– Tämä perustuu kilpailukyvyn kohentumiseen, kansalaisten luottamuksen vahvistumiseen omaan talouteen ja erilaisiin kärkihankepanostuksiin. Maltilliset työmarkkinaratkaisut ovat tukeneet tätä merkittävästi. Työttömien määrä on lähes 50 000 alempi kuin vuosi sitten. Tämä merkitsee lähes 200 000 suomalaiselle parempaa elintasoa. Työttömyyteen käytetyt määrärahat pienenevät ennakoidusta, sanoi Rantakangas puhuessaan Pudasjärvellä.

– Valtio velkaantuu tänä vuonna noin miljardin vähemmän, kuin mitä budjetoitiin. Edelleen kuitenkin uutta velkaa joudutaan ottamaan tänä vuonna hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen 4,5 miljardia. Ensi vuonna velkaantuminen pienenee kolmen miljardin tasolle.

Rantakangas muistutti, että jo yhden prosentin koron nousu merkitsisi miljardin säästötarvetta budjettiin, koska kokonaisvelan määrä on jo noin 110 miljardia euroa.

Hän kiitteli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk) nopeista toimista maatalouden surkean sadonkorjuutilanteen helpottamiseksi. Lisäbudjetissa päätettiin 25 milj.euron energiaveron palautuksesta, panostuksesta viljelijöiden jaksamiseen ja luonnonhaittakorvauksen pienestä korottamisesta. Kaikkia satomenetyksiä, laatutappiota energiaveronpalautus ei tietenkään korvaa, mutta on tärkeä tuki lisääntyneiden polttoaine- ja sähkökustannuksiin. Erityisen merkittävä asia on ruoka-asiamiehen viran perustaminen, jonka tehtävänä on valvoa kaupan hinnoittelua ja estää epätervettä kilpailua ”halpuuttamisen” kautta.

Rantakangas kertoi myös miljarditason lisäpanostuksista perusväylän kunnostukseen. Tämän kärkihankkeen kautta moni investointi on toteutunut. Oulun seudun kaikki liikenteen kärkihankkeet etenevät. Vt 4 kunnostus, Oulun syväsataman ruoppaus ja Hailuodon kiinteän tieyhteyden hankkeet ovat olleet vireillä usean hallituksen aikana.