USA:n vaalien loppukiri alkoi − kisa näyttää entistäkin tiukemmalta

Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjointi on kääntynyt loppusuoralle, kun vaaleihin on enää 14 päivää. Ennakko- ja postiäänestys on käynnissä jo useissa osavaltioissa.

Amerikkalaismedian otsikoihin on noussut viime päivinä republikaanien ehdokkaan, entisen presidentin Donald Trumpin ikä ja sen vaikutus hänen jaksamiseensa. Trump on 78-vuotias ja olisi valituksi tullessaan maan historian vanhin virkaan astuva presidentti.

Politicon mukaan Trump on perunut useita haastatteluja "uupumuksen" vuoksi. Hän kieltäytyi myös toisesta tv-väittelystä demokraattien ehdokkaan, varapresidentti Kamala Harrisin kanssa.

Lauantaina huomiota herättivät Trumpin alatyyliset puheet Pennsylvaniassa. Hän sanoi Harrisin olevan ”paska varapresidentti” ja ylisti vuonna 2016 kuolleen golfaaja Arnold Palmerin sukuelimen kokoa.

CNN:n toimittaja Jake Tapper kysyi edustajainhuoneen puhemieheltä, republikaani Mike Johnsonilta, haluaako hän äänestäjien todella kuulevan kampanjan loppumetreillä Trumpilta ”tarinoita Arnold Palmerin sukuelimestä”. Johnson ei halunnut vastata kysymykseen.

Talouslehti Financial Times kirjoitti Trumpin ”vulgaarin jaarittelun antavan polttoainetta huolille hänen mielentilastaan”. Aiemmin lokakuussa New York Times julkaisi selvityksen, jossa arvioitiin Trumpin ikääntymisen näkyvän hänen puheissaan.

Viikkoa aiemmin huomiota herätti Pennsylvanian kampanjatilaisuus, jossa Trump lopetti kysymykset lyhyeen ja vain tanssahteli lavalla musiikin tahtiin lähes 40 minuutin ajan. Perjantaina useat mediat uutisoivat, että hän näytti nukahtavan vaalitilaisuudessaan Michiganissa.

Uutistoimisto AP julkaisi viime viikolla artikkelin Trumpin viimeaikaisten puheiden sekavuudesta. Artikkelissa käytiin läpi tilanteita, joissa Trump on sekoittanut ajankohtia, tapahtumia ja henkilöitä toisiinsa, sepittänyt valheellisia tarinoita tai hyppinyt aiheesta toiseen ajatuksen katkettua.

Huolenaiheita on myös Harrisin kampanjalla, sillä Trump on ohittanut hänet kannatusmittausten keskiarvoja seuraavan 538-sivuston vaaliennusteessa. Ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa kisa näyttää olevan tiukkenemassa.

Harrisin kannalta pahaenteinen oli myös viikon takainen New York Timesin ja Siena Collegen kannatusmittaus, jonka mukaan hänen kannatuksensa mustien ja latinoäänestäjien keskuudessa on pienempi kuin demokraattien Joe Bidenilla vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Mustien äänestäjien houkuttelemiseksi entinen presidentti Barack Obama on viime päivinä kampanjoinut ahkerasti useissa vaa’ankieliosavaltioissa Harrisin hyväksi.

Arabitaustaisille äänestäjille Gazan sotaan liittyvillä kysymyksillä on suuri merkitys. Mittausten mukaan heidän kannatuksensa jakaantuu melko tasaisesti Trumpin ja Harrisin välillä. Ryhmä voi ratkaista vaalit Michiganissa, jossa on merkittävä arabivähemmistö.

Sekä Trump että Harris ovat pyrkineet viime päivinä vetoamaan myös kristittyihin äänestäjäryhmiin. Harris kampanjoi sunnuntaina Georgiassa, missä hän puhui babtistikirkon jumalanpalveluksessa.

Trump puolestaan vieraili torstaina katolisten hyväntekeväisyysjärjestöjen varainkeruutilaisuudessa New Yorkissa. Harris osallistui tilaisuuteen videoyhteydellä.

Sunnuntaina suuren mediahuomion sai myös Trumpin tempaus, jossa hän esitti työskentelevänsä McDonaldsissa. Ravintola oli suljettu ulkopuolisilta, ja Trumpin kampanja oli valinnut etukäteen ihmisiä esiintymään asiakkaina.

Trumpin tempaus oli tarkoitettu piikiksi hänen kilpakumppanilleen. Harris on kertonut olleensa kesätöissä McDonaldsissa Kalifornian Alamedassa opiskeluaikoinaan vuonna 1983. Trumpin mukaan Harris valehtelee.

Kahden viimeisen kampanjaviikon aikana ehdokkaat keskittyvät entistä tiiviimmin vaa’ankieliosavaltioihin. Harris kampanjoi maanantaina Pennsylvaniassa, Trump Pohjois-Carolinassa.

Tekstit ja tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat: AFP / Getty Images / Lehtikuva Lähteet: Associated Press (AP), New York Times, MSNBC, ABC, CNN, The Hill