Trump jyräsi voittoon, Harrisin kannattajien riemu vaihtui kauhuun

Entinen presidentti, republikaanien ehdokas Donald Trump nousee toistamiseen Yhdysvaltain presidentiksi. Vaalivoiton alkaessa näyttää selvältä hän astui perheensä kanssa kannattajiensa eteen Floridassa.

Demokraattien ehdokkaan, varapresidentti Kamala Harrisin kannattajien tunnelmat olivat optimistiset vielä tuloslaskennan alkuvaiheessa.

Viikonloppuna julkaistut gallupit näyttivät Harrisin johtavan kisaa ratkaisevissa osavaltiossa, ja demokraateilla oli vahva usko siihen, että naisten suuri äänestysaktiivisuus toisi hänelle vaalivoiton.

Reutersin ovensuukyselyn mukaan naisten äänet menivät Harrisille luvuin 54−44. Hän oli vahvoilla myös yli 65-vuotiaiden ja korkeasti koulutettujen äänestäjien keskuudessa.

Harrisin mahdollisuudet alkoivat kuitenkin näyttää heikommilta tuloslaskennan edetessä, kun vaa’ankieliosavaltiot Pohjois-Carolina ja Georgia menivät Trumpille.

Illan edetessä tunnelmat Harrisin vaalivalvojaisissa alkoivat vaihtua riemusta epätoivoon.

Trump julistautui presidentinvaalien voittajaksi sen jälkeen kun mediat olivat kertoneet hänen voittavan ratkaisevan vaa’ankieliosavaltion, Pennsylvanian.

Floridassa Trumpin vaalivalvojaisissa ilo oli ylimmillään.

Reutersin ovensuukyselyn mukaan yksi vaalitulosta selittävä tekijä on Trumpin suosio latinoäänestäjien keskuudessa. Trump sai latinoäänistä 45 prosenttia, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Vielä vaaleja edeltävällä viikolla julkaistuissa kannatusmittauksissa latinoäänestäjien ennustettiin menevän suurella marginaalilla Harrisin taakse.

Alle 30-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa Trumpin suosio kasvoi kyselyn mukaan kuudella prosentilla vuodesta 2020. Lisäksi Trump oli vahvoilla matalasti koulutettujen keskuudessa.

Valkoiset äänestäjät menivät Reutersin mukaan Trumpille luvuin 55−43, kun taas mustat äänestivät Harrisia luvuin 86−12. Harris sai valkoisten äänistä kolme prosenttia enemmän kuin Joe Biden vuonna 2020.

Ennen vaaleja gallupit olivat näyttäneet Trumpin nostavan kannatustaan mustien miesten keskuudessa, mutta Harris sai Reutersin kyselyn mukaan mustien äänistä yhtä ison osuuden kuin Biden vuonna 2020.

Aivan kuten vuosina 2016 ja 2020, vaaleja edeltäneet mielipidekyselyt aliarvioivat jälleen Trumpin kannatusta. Keskiviikkona iltapäivällä Trump näytti nousevan voittoon kaikissa vaa'ankieliosavaltioissa.

Mikä sitten ratkaisi vaalit? Harrisin leirissä uskottiin, että aborttikysymys nousisi vaalien keskiöön, mutta näin ei käynyt. Myöskään Harrisin vetoomukset maltillisten republikaanien suuntaan eivät purreet.

Yksi selkeä vastaus on elinkustannusten nousu. Vaikka Bidenin hallinto on saanut inflaation laskemaan 2,4 prosenttiin ja työttömyys on ennätysmatalalla, amerikkalaiset ovat tunteneet korkeat hinnat viime vuosina kukkarossaan.

Inflaation perusteella Trumpille äänensä antaneet saattavat kuitenkin joutua pettymään.

Ekonomistien arvioiden mukaan Trumpin suunnittelemat kymmenien prosenttien tullimaksut tulevat maksamaan amerikkalaisille kuluttajille vuositasolla 78 miljardia dollaria. Keskituloiselle kotitaloudelle kustannus olisi noin 2 600 dollaria vuodessa.

Bloombergin laskelman mukaan Trumpin talouslinja leikkaisi USA:n BKT:ta 8,9 prosentilla, mikä on noin tuplasti enemmän kuin BKT leikkautui vuoden 2008 finanssikriisin aikana. Suurin syy tähän olisivat Trumpin lupaamat massakarkotukset, jotka tekisivät valtavan loven maan työvoimaan.

Mikäli republikaanit voittavat sekä senaatin että edustajainhuoneen, Trumpilla on myös hyvät mahdollisuudet panna suunnitelmansa täytäntöön. Senaatissa republikaanien voitto on jo selvä, edustajainhuoneen kohtalo oli keskiviikkona iltapäivällä vielä epävarma.

Tekstit ja tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat: Lehtikuva / AFP Lähteet: Reuters, CNN, MSNBC, Bloomberg