Päivä USA:n vaaleihin: Kaksi vastakkaista viestiä – ja yksi järisyttävä gallup

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Kamala Harris ovat tarjonneet äänestäjille kaksi hyvin erilaista viestiä vaalipäivän alla.

Sunnuntaina vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniassa puhunut Trump sanoi katuvansa, ettei jäänyt Valkoiseen taloon viime vaalien jälkeen. ”Minun ei olisi pitänyt lähteä”, hän totesi.

Trump hävisi vuoden 2020 presidentinvaalit Joe Bidenille, mutta ei ole myöntänyt tappiotaan. Häntä vastaan on nostettu useita liittovaltion syytteitä koskien yrityksiä kumota vuoden 2020 vaalitulos.

Sunnuntain puheessaan Trump väitti, että "demoniset" demokraatit huijaavat myös meneillään olevissa vaaleissa esimerkiksi peukaloimalla äänestyslaitteita. Hän näyttää petaavan pohjaa Harrisin mahdollisen vaalivoiton kiistämiseksi.

Onkin hyvin todennäköistä, että Trump ilmoittautuu vaalien voittajaksi jo kesken ääntenlaskentaa, kuten hän teki vuonna 2020. Harrisin kampanja sanoo olevansa valmistautunut tähän.

Trump totesi sunnuntaina myös, ettei häntä haittaisi, jos asemies ampuisi kohti paikalla olevia toimittajia. Aiemmin viime viikolla otsikoihin nousivat Trumpin puheet republikaanien entisen kongressiedustajan, Harrisia tukevan Liz Cheneyn ampumisesta.

Mediahuomiota sai myös Trumpin lausunto, jonka mukaan hän aikoo suojella naisia, ”halusivatpa naiset sitä tai eivät”. Harrisin kampanja tarttui lausuntoon muistuttamalla, että Trump on ennenkin tehnyt asioita naisille vastoin heidän tahtoaan.

Samaan aikaan Trumpin vuoden 2005 Access Hollywood -haastattelu on noussut viraali-ilmiöksi TikTokissa, kun Z-sukupolven edustajat ovat julkaisseet reaktioitaan Trumpin puheisiin (”Jos on tähti, he antavat tehdä niin. Voit tehdä mitä tahansa. Voit tarttua heitä pillusta”).

Harris on puolestaan viestinyt viime päivinä korostetusti republikaanien suuntaan. Hän on luvannut nimittää kabinettiinsa republikaanin ja alleviivannut eroaan Trumpiin sanomalla, että hänellä on Valkoiseen taloon astuessaan ”tehtävälista”, kun taas Trumpilla on ”vihollislista”.

Suurinta riemua Harrisin leirissä herätti lauantain gallup, joka näytti hänen johtavan kisaa Iowassa kolmella prosenttiyksiköllä. Trump vei osavaltion kaksissa edellisissä vaaleissa. Gallup sai massiivisen huomion, sillä sen julkaisijaa Ann Seltzeria pidetään alansa huippuna.

Mikäli gallup pitäisi paikkansa, se tarkoittaisi, että muut mittaukset aliarvioivat selvästi Harrisin kannatusta muun muassa Iowan naapuriosavaltiossa Wisconsinissa sekä muissa keskilännen vaa’ankieliosavaltioissa: Michiganissa ja Pennsylvaniassa.

Selzerin gallupin mukaan naiset kannattavat Harrisia Iowassa luvuin 56−36, kun taas miehet kannattavat Trumpia luvuin 52−38. Sitoutumattomat äänestäjät kannattavat Harrisia luvuin 46−39 ja yli 65-vuotiaat äänestäjät luvuin 55−36.

Myös esimerkiksi Pennsylvanian ennakkoäänestysdatan perusteella Harris on vahvoilla yli 65-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa. Kyse on erittäin merkittävästä äänestäjäryhmästä, sillä yli 65-vuotiaita on paitsi määrällisesti paljon, he ovat monia muita ryhmiä aktiivisempia äänestäjiä.

Trumpin kampanjaa ovat huolestuttaneet myös tiedot, joiden mukaan ennakkoäänestyksen sukupuolijakauma on ollut vaa’ankieliosavaltioissa naisten hyväksi prosenttiluvuin 55−45.

Ellei ero tasaannu vaalipäivänä, vaalien ratkaisijaksi voi osoittautua korkeimman oikeuden vuoden 2022 päätös kumota kansallinen aborttioikeus.

Harris on pitänyt teemaa voimakkaasti esillä kampanjassaan. Yhdysvalloissa on myös uutisoitu useista tapauksista, joissa naisia on kuollut keskenmenoihin tai aborttilääkkeiden komplikaatioihin aborttilakien tiukentamisen vuoksi.

Teksasissa yli 110 gynekologia julkaisi aiheesta avoimen kirjeen kahden nuoren naisen kuoltua raskauskomplikaatioihin. Naiset olisi voitu pelastaa, ellei nykyinen lainsäädäntö olisi estänyt lääkäreitä antamasta heille hoitoa.

Myös Iowassa tuli viime kesänä voimaan erittäin tiukka aborttilaki, mikä monien kommentaattorien mukaan voi olla viikonlopun yllätysgallupin taustalla. Voimaan tullut laki kieltää abortin kuuden raskausviikon jälkeen.

Gallupeissa on tapahtunut toinenkin käänne Harrisin hyväksi: Trumpin kampanjatilaisuudessa Puerto Ricosta ”roskasaarena” puhunut koomikko näyttää vievän Trumpilta latinojen ääniä. Pelkästään Pennsylvaniassa asuu lähes 500 000 puertoricolaista.

Yli 77,6 miljoonaa amerikkalaista on äänestänyt vaaleissa ennakkoon. New York Timesin ja Siena Collegen tuoreen gallupin mukaan Harris johtaa jo äänestäneiden keskuudessa 8 prosenttiyksiköllä.

Ratkaisevaa kuitenkin on, kumpi ehdokkaista saa kannattajansa uurnille varsinaisena vaalipäivänä eli huomenna tiistaina.

Kampanjoiden loppusuoralla kenttätyö on ollut massiivista: esimerkiksi Harrisin kampanja sanoo koputtaneensa viikonlopun aikana vaa’ankieliosavaltioissa kolmelle miljoonalle ovelle 90 000 vapaaehtoisen voimin.

Vaalien suuri kysymys on, kumman puolelle maan ”hiljainen enemmistö” kääntyy. Saako Harris houkuteltua leiriinsä riittävästi maltillisia republikaaneja, vai pysyvätkö he uskollisina puolueelleen ja Trumpille?

Ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Mikäli kisa on tiukka, voittajan julistamista saatetaan joutua odottamaan loppuviikkoon asti.

Tekstit ja tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat: Lehtikuva / AFP Lähteet: CNN, Washington Post, Politico, Pro Publica, viestipalvelu X