Näin Ukrainan kohtalon viikko on edennyt – Riadin jälkeen Trump hätkähdytti jälleen

Viime viikkojen poikkeuksellinen turvallisuuspoliittinen kuohunta on jatkunut kiivaana tälläkin viikolla. Ukrainan kannalta alkuviikon tapahtumissa ei ole juuri ollut valopilkkuja.

Tiistaina Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit Marco Rubio ja Sergei Lavrov tapasivat Saudi-Arabian Riadissa. Tapaamisessa pohjustettiin maiden presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kaavailtua tapaamista sekä mahdollisia Ukrainan rauhanneuvotteluja. Ukrainaa ei ollut kutsuttu mukaan tapaamiseen.

Neljä ja puoli tuntia kestäneen tapaamisen jälkeen Venäjä ilmoitti, että Ukrainalla on suvereenille valtiolle kuuluva oikeus liittyä EU:hun, mutta ei sotilasliitto Natoon.

Venäjä vaatii myös, että Naton on peruttava vuonna 2008 Ukrainalle ja Georgialle annetut lupaukset jäsenyydestä. Ukrainan sodan ratkaiseminen on Venäjän mukaan mahdotonta ilman laajempaa keskustelua Euroopan ”turvallisuusasioista”. 

Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin on ”tarvittaessa” valmis neuvottelemaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Venäjä kuitenkin kyseenalaistaa Zelenskyin legitimiteetin Ukrainan johtajana.

Yhdysvaltain Rubio sanoi sopineensa Lavrovin kanssa Riadissa neljästä periaatteesta.

Kukin osapuoli perustaa oman neuvotteluryhmänsä. Rubio korosti, että kaikkien konfliktin osapuolten tulee hyväksyä ratkaisut sodan lopettamiseksi. Lisäksi sekä Venäjän että Ukrainan tulee suostua myönnytyksiin konfliktin ratkaisemiseksi.

Rubio ja Lavrov sopivat myös suurlähetystöjensä henkilöstön palauttamisesta Moskovaan ja Washingtoniin. Lisäksi he sopivat pohjustavansa yhteistyötä geopoliittisissa asioissa, joissa mailla on yhteisiä intressejä, sekä taloudellisesta yhteistyöstä Ukrainan sodan päättymisen jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kritisoi tapaamisen järjestämistä ilman Ukrainaa. − Emme halua kenenkään päättävän mitään selkämme takana... Ilman Ukrainaa ei voi tehdä mitään päätöstä siitä, miten sota Ukrainassa lopetetaan, hän sanoi. 

Suomessa pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi tiistaina kaikkien eduskuntapuolueiden johtoa. Tapaamisen jälkeen hän sanoi medialle, että eurooppalaiseen turvallisuusarkkitehtuuriin ei saa tulla heikennyksiä Ukrainasta käytävien rauhanneuvottelujen tuloksena.

Orpon mukaan myöskään Naton puolustukseen ja pelotteeseen ei voi tulla heikennyksiä mahdollisen rauhansopimuksen ja siihen liittyvien järjestelyjen yhteydessä.

Suomen positio lähtee siitä, että Ukraina on rauhanneuvottelujen tuloksena suvereeni maa, joka voi liittyä EU:hun ja halutessaan hakea Naton jäsenyyttä. Euroopan pitää Orpon mukaan pystyä tekemään päätöksiä nopeasta ja pidemmän aikavälin aseavusta Ukrainalle ja oman puolustuksen vahvistamisesta. 

Tällä viikolla käytyä keskustelua mahdollisesta eurooppalaisten rauhanturvajoukkojen lähettämisestä Ukrainaan Orpo piti ennenaikaisena.

Euroopan maiden kesken rauhanturvajoukoista on ollut erimielisyyttä. Britannia ja Ruotsi ovat ilmaisseet olevansa ajatukselle avoimia, mutta esimerkiksi Saksa ja Italia ovat olleet skeptisempiä.

Britannian pääministeri Keir Starmer on kertonut, että Britannia on valmis ottamaan johtavan roolin Ukrainan turvatakuiden edistämisessä.

Eurooppa on pyrkinyt saamaan äänensä kuuluviin Ukrainaa ja Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria koskevassa keskustelussa. Monet Euroopan johtajat pelkäävät Yhdysvaltojen tekevän Venäjälle mittavia myönnytyksiä, jotka voivat muuttaa Euroopan turvallisuustilannetta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi Yhdysvaltain Ukraina-erityislähettilään Keith Kelloggin tiistaina Brysselissä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui maanantaina sekä Trumpin että Zelenskyin kanssa.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Kaja Kallas kertoi keskustelleensa Rubion kanssa Riadin kokouksen jälkeen. Hän varoitti Venäjän pyrkivän lyömään kiilaa länsimaiden yhtenäisyyteen.

Ranskan Macron isännöi keskiviikkona jo toista peräkkäistä Ukrainaa koskevaa hätäkokousta, johon osallistuu eurooppalaisia johtajia. Kokoukseen on kutsuttu niitä maita, joita ei ollut kutsuttu maanantaina pidettyyn edelliseen kokoukseen.

Presidentti Alexander Stubb ja pääministeri Petteri Orpo osallistuvat keskiviikon kokoukseen etäyhteydellä.

Yhdysvalloissa Trump jatkoi tiistai-iltana hätkähdyttävien lausuntojen sarjaansa. Floridan Mar-a-Lagossa pitämässään tiedotustilaisuudessa hän syytti Ukrainaa Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta.

Trumpin mukaan hänen tapaamisensa Putinin kanssa voisi toteutua jo helmikuun aikana. Hän sanoi olevansa entistä varmempi sovun syntymisestä. – Uskon, että minulla on valtaa päättää tämä sota, Trump totesi.

Samaan aikaan Venäjä on jatkanut kiivaita iskujaan Ukrainaan. Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä laukaisi tiistain vastaisena yönä Ukrainaan yli 170 droonia. Viranomaisten mukaan iskuissa kuoli ainakin kaksi ihmistä kuoli ja haavoittui 26 ihmistä.

Tekstit ja tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat: Lehtikuva / AFP