Georgian parlamentti hyväksyi tiistaina lakiesityksen, jonka mukaan yli viidenneksen rahoituksestaan maan ulkopuolelta saavien medioiden ja kansalaisjärjestöjen tulee rekisteröityä ulkomaisten etujen ajajiksi.
Lakiesitystä vastaan on osoitettu kiivaasti mieltä huhtikuusta lähtien. Esityksen vastustajien mukaan laki on tarkoitettu opposition hiljentämiseen ja sen tarkoituksena on viedä Georgia takaisin Venäjän vaikutuspiiriin.
Venäjällä on voimassa vastaava laki, minkä vuoksi lain vastustajat olivat ristineet hallituksen esityksen "venäläislaiksi".
Georgian parlamentti hyväksyi lakiesityksen äänin 84–30. Äänestystä edelsi pitkä istunto, jossa tunteet kuumenivat ajoittain tappeluksi Georgialainen unelma -valtapuolueen ja opposition edustajien välillä.
Parlamenttirakennuksen ulkopuolelle pääkaupunki Tbilisissä oli kokoontunut tuhansia lakia vastustavia mielenosoittajia sekä heitä vastaan lähetettyjä poliiseja. Yhteenottoja oli myös mielenosoittajien ja poliisin välillä.
EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin mukaan lailla on negatiivinen vaikutus Georgian pyrkimyksiin päästä EU:n jäseneksi.
Myös sotilasliitto Nato kehotti Georgiaa perääntymään lain säätämisessä. Naton mukaan laki on askel väärään suuntaan, poispäin Euroopasta ja euroatlanttisesta integraatiosta.
Ison-Britannian puolustusministeri Grant Shapps leimasi lain Venäjän puuttumiseksi Georgian asioihin.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov iski takaisin ja syytti länttä "peittelemättömästä puuttumisesta Georgian sisäisiin asioihin".
Yhdysvaltain Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoi, että Yhdysvallat joutuu arvioimaan perusteellisesti uudelleen suhteitaan Georgiaan, mikäli laki astuu voimaan.
Georgian Eurooppa-mielinen presidentti Salome Zurabishvili on sanonut, ettei hän aio vahvistaa kiisteltyä lakia. Se todennäköisesti vain viivyttää prosessia, koska parlamentti voi kumota presidentin veton yksinkertaisella enemmistöllä.
EU:n huippukokous päätti viime joulukuussa myöntää Georgialle EU:n ehdokasmaan aseman. EU:n on määrä päättää tämän vuoden joulukuussa liittymisneuvottelujen virallisesta aloittamisesta. Nyt tämä mahdollisuus näyttää epätodennäköiseltä.
Georgian pyrkimys EU:n ja sotilasliitto Naton jäseneksi on kirjattu maan perustuslakiin, ja mielipidemittausten mukaan yli 80 prosenttia väestöstä kannattaa tätä.
Georgiassa järjestetään parlamenttivaalit lokakuussa. Vaaleja pidetään ratkaisevan tärkeänä demokratian testinä Georgiassa.
Tekstit: STT Tuotanto: Katariina Lankinen Kuvat Lehtikuva / AFP