Yli puolet kuolee – Pekka Puska muistuttaa sauhuttelun vaaroista PL:ssä
Onko liha yhtä vaarallista kuin tupakka? Professori Pekka Puska vastasi tähän Potilaan Lääkärilehdessä (PL).
Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit nimittäin liimasivat äskettäisessä tempauksessaan varoitustarroja lihapakkauksiin tupakkatuotteiden tapaan.
Pitkäaikaisen kansanterveyden asiantuntijan Puskan vastaus kysymykseen on selvä.
– Tupakan haitat ovat aivan ylivoimaisia. Tiedämme, että länsimaissa selvästi yli puolet tupakoivista kuolee siihen, ellei lopeta ajoissa. Sen takia siihen tupakkaan liittyy aika voimakasta politiikkaa, on varoituksia ja veroja.
Puska toteaa lehdessä, että elintarvikkeista ja ruuasta puhuttaessa on kyse eri asiasta kuin tupakassa ja alkoholissa. Lihaan liittyy joitakin terveysriskejä, lähinnä suolistosyövän riskin lisääntyminen, hän toteaa.
– Eivät suomalaiset juuri kuole lihan syöntiin, vaan lihavuuteen ja perinteisiin riskitekijöihin, kuten tupakka, alkoholi, verenpaine, kolesteroli – ja huumeet.
Puska muistuttaa, että terveyshaittojen pahimpia aiheuttajia tupakan jälkeen on alkoholi.
– Suomessa on kymmenen vuotta puhuttu, pitäisikö alkoholituotteisiin laittaa varoitus, kuten monessa muussa maassa, hän sanoo.
Greenpeacen aktivistit jalkautuivat ruokakauppoihin keskiviikkona. Lihapakkauksiin liimatuissa tarroissa kerrottiin lihankulutuksen ilmasto- ja ympäristöhaitoista sekä terveysriskeistä.