Ylen kuntavaalimittaus: Kokoomus nousi ykköspaikalle – keskustan kannatuksessa pientä laskua

Puoluekannatus

Kokoomus on noussut suosituimmaksi puolueeksi 20,2 prosentin kannatuksella Ylen kuntavaalimittauksessa. Puolueiden kannatuskyselyssä toisena oli perussuomalaiset 18,2 prosentin kannatuksella ja lähes tasoissa kolmannella sijalla SDP 18,1 prosentilla.

Kokoomuksen kannatus nousi Ylen edellisestä mittauksesta 1,4 prosenttiyksikköä. Viime kerralla kärjessä ollut perussuomalaiset luisui 0,8 prosenttiyksikön verran. SDP:n kannatus pysyi lähes muuttumattomana.

Eniten kannatusta menetti vihreät, 1,5 prosenttiyksikön verran 10,6 prosenttiin. Vihreät on viidennellä sijalla niin ikään kannatusta menettäneen keskustan perässä. Keskustan kannatus putosi 0,8 prosenttiyksikköä 11,7 prosenttiin.

Ylen kannatuskyselyn toteutti Taloustutkimus, joka haastatteli 2  712 ihmistä. Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän listoilla olevaa ehdokasta he äänestäisivät, jos kuntavaalit olisivat nyt. Haastattelut tehtiin 6.4–4.5.2021.

Puoluekantansa kertoi 1  757 haastateltua. Mittauksen virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Huhtikuussa Helsingin Sanomien gallupissa pääministeripuolue SDP:n kannatus oli laskenut alle 20 prosentin rajan 19,7 prosenttiin.

Perussuomalaiset oli edelleen suosituin puolue 21,6 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi suosituin puolue oli kokoomus 16,2 prosentin kannatuksella.

Kuntavaalien ehdokasasettelu ja -numerot vahvistetaan ensi viikon perjantaina 14. toukokuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26.5–8.6. ja ulkomailla 2.–5.6. Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6.

Vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta. Tulokset vahvistetaan seuraavana keskiviikkona 16. kesäkuuta. Uudet valtuustot aloittavat työnsä 1. elokuuta.

Kommentit (7)

 • Lukija69

  Annika ja muu puolue-eliitti!

  Esitän vakavan vetoomuksen Keskustan puolesta: Palauttakaa Keskusta sen perinteiselle linjalle ja tehkää Keskusta jälleen kansanliike, jossa kenttä ohjaa päättäjiä. Muutoin hukka perii loputkin!

  • Lukija69

   Jatkan vielä sen verran, että kaatakaa se EU-elpymispaketti. Siihen on kaikki järkisyyt olemassa.

   Moni Keskustan edustaja on sanonut, että on kuitenkin syytä olla mukana, koska tarvitsemme itsekin solidaarisuutta. Mielestäni on turha kuvitella, että solidaarisuus Suomea kohtaan vähenisi. Sellainen ei voi vähentyä, mitä ei ole koskaan ollut edes olemassa.

   Tässä esimerkki edelliseen:
   Eilenkin kuultiin uutisia maskirintamalta, että vuosi sitten esim. Saksa, Ranska ja Hollanti estivät maskien toimittamisen Suomeen.

   Joten se siitä perustelusta!

 • Lukija55

  ’Pientä laskua’ on siis 6,4% kokonaiskannatuksesta? Eiköhän lisää pientä laskua löydy kun äänestäjille on selvinnyt Keskustan näkemys tieteen asemasta Suomessa. Tutkijat eivät ikävä kyllä osu puolueen suojeluverkostoon turpeen tapaan.

 • Lukija21

  Mitä? Puoliväliriihi meni suorastaan erinomaisesti, lähes kaikki tavoitteet saavutettiin. Miksi kannatus ei nouse?

  • Lukija69

   Taitaa olla sarkasmia. Kehykset paukkuvat, EU-elpymisrahastoa ollaan hyväksymässä, turve-ala sai vain pientä tekohengitystä, päätösperäisiä työpaikkoja ei synnytetty, tieteestä ja koulutuksesta leikataan …

 • Keskiöupseeri

  Höpöpuheita. Keskustan ansiosta talous on edes vähän terveemmällä pohjalla, kuin muu hallitus, RKP tä lukuunottamatta halusi.

 • Lukija21

  Keskiöupseerille talouden terveempi pohja tarkoittaa lisää velkaa joka vuosi hallituskauden loppuun saakka.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen