Yle: Keskustan Saarikon mukaan matkustusrajoituksia höllennettiin vastuullisesti – käynyt keskusteluja Vanhasen ministeriprojektin kestosta

Keskustan uusi puheenjohtaja linjaa puolueensa olevan valmis hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Politiikka

Matkustusrajoitusten höllentäminen ei välttämättä pelasta suomalaista matkailualaa, mutta hallitus rukkasi matkustusrajoituksia vastuullisella tavalla, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvioi.

Tiede- ja kulttuuriministeri korosti Ylen Ykkösaamussa, että koronarajoituksista päättäminen on jatkuvaa tasapainoilua terveyden ja talouden välillä.

Hallitus päätti perjantaina, että maahantulon rajoitukset poistuvat kolmessa erässä.

Saarikon mukaan hallitus kokoontuu maanantaina budjettiriiheen sankan sumun keskellä.

– Koronavirus on edelleen keskuudessamme. Kriisi ei ole ohi.

Ministerin mukaan tietyt talouden tavoitteet karkaavat koronan takia. Esimerkiksi valtion velka kasvaa tänä vuonna ennätyksellisen paljon.

Saarikko kuitenkin pitää 75 prosentin työllisyysasteeseen yltämistä edelleen realistisena pyrkimyksenä. Hankkeen aikataulu voi kuitenkin venyä.

Hän alleviivaa, ettei hallituksella ole muuta vaihtoehtoa, kuin päästä sopuun 30 000 uutta työllistä tuovista toimista.

– Sen keskusta on niitannut tiukkaan. Tämä pitää pystyä ratkomaan.

Keskustassa on aina ollut vahva EU-kriittisyyden syvävirtaus. Hoskosellakin on paikka keskustassa.

Annika Saarikko

Saarikko lupaa, että hallitus paikkaa budjettiriihessä yleishyödyllisten toimijoiden rahoitusongelmia.

Kyse on siitä, että Veikkauksen tuotot ovat alentuneet koronaepidemian ja pelivastuullisuutta parantaneiden toimien myötä.

– Kyllä valtiolla on vastuu tilkitä tuota aukkoa nyt osana budjettiriihtä. Mutta valitettavasti joudun myös sanomaan, että ongelma ei koske vain ensi vuotta.

Saarikon mukaan pelivastuullisuuteen panostaminen tarkoittaa sitä, että Veikkauksen tuloutus on aikaisempaa matalampi myös tulevina vuosina.

Tuore keskustajohtaja myöntää puntaroineensa pitkään ja hartaasti, onko oppivelvollisuuden laajentaminen kannattavaa.

– Sanon avoimesti, että oppivelvollisuusiän nostamisen suhteen oma pohdintani on ollut hyvinkin ristiriitaista ja olen ihan vilpittömästi päätynyt kannattamaan sitä.

Saarikko perustelee kantaansa sillä, että asiantuntijat ovat osoittaneet oppivelvollisuuden uudistamisen lisäävän nuorten työllisyyttä pitkällä aikajänteellä.

Työllisyysvaikutusten lisäksi Saarikko uskoo, että hanke ehkäisee nuorten syrjäytymistä.

Saarikko on iloinen siitä, että keskustakonkari Matti Vanhanen on valtiovarainministerinä tuonut koko hallituksen käyttöön osaamisena ja kokemuksensa.

Vanhanen ei ole kertonut julkisuuteen, kuinka kauan hänen ”ministeriprojektinsa” kestää.

– Meillä on keskustelut Vanhasen kanssa käynnissä hänen projektinsa pituudesta. Olemme sopineet, että hoidamme ensin budjettiriihen. Sitten mietitään henkilöasioita ja puoluejärjestäytymistä, kun riihi on ohi.

Saarikko kuitenkin painottaa, että hän haluaa johtajana antaa vastuuta ympärillään oleville ihmisille, jotka ”näyttävät omaa parastaan”.

Keskustan rivit repesivät tällä viikolla, kun kansanedustaja Hannu Hoskonen ilmoitti eduskunnassa vastustavansa EU:n koronaelvytyspakettia.

Saarikko kertoo, että hän aikoo keskustella asiasta Hoskosen kanssa paremmalla ajalla.

– Keskustassa on aina ollut vahva EU-kriittisyyden syvävirtaus. Hoskosellakin on paikka keskustassa.

Lisäksi Saarikko linjaa, että keskusta on valmis samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa, jos sellainen tilanne tulee eteen.