Yle: Asiantuntijat ymmällään venäläiskoneen mystisestä lennosta Suomen yllä – "Saattoi olla myös testi"

Venäjä

Ison venäläisen rahtikoneen erikoinen koukkaus Suomen kautta herättää paljon kysymyksiä, kertoo Yle.

Ensin Muurmanskia kohti lentänyt kone suuntasikin lauantai-iltana Oulun korkeudelta Saksan Leipzigiin Suomen ilmatilan kautta. Reitti tallentui netin Flightradar -sivustolle.

Ylen aamussa haastatellut asiantuntijat pitävät hyvin mahdollisena, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa. Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen huomauttaa, että autoritäärisissa valtioissa liikeyritykset joutuvat palvelemaan viranomaisten pyyntöjä.

– Mutta se saattoi olla myös testi, mitä tapahtuu, kun tällainen älytön reititys, joka maksaa kymmeniätuhansia extraa, tapahtuu. Että ehditäänkö siihen Suomessa esimerkiksi reagoida, Savolainen pohtii.

Koneen reitille osuivat muun muassa Tikkakoskella toimiva Ilmavoimien esikunta ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta. Reitin varrella oli myös Hallin sotilaslentoasema Jämsässä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Matti Pesun mukaan on mahdollista, että lennossa oli kyse tiedustelutoiminnasta tai poliittisesta signaalista.

– Tässä vaiheessa on vaikea sanoa enempää, kun ei tämän enempää yksityiskohtia tiedä.

Ylen nimettömänä haastattelema turvallisuusasiantuntija ei keksi yllättävälle reittimuutokselle yhtäkään tavanomaista selitystä.

– En keksi sellaista. Se oli niin erikoinen reitti, turvallisuusasiantuntija sanoo.

Toinen Ylen haastattelemista sotilasasiantuntijoista on samaa mieltä.

– Kieltämättä tulee ajatus, että testattiin Suomen viranomaisten reagointia pikatilanteessa, kun esitettiin reittiä, jonka varrella on sensitiivisiä kohteita, asiantuntija sanoo.

Normaalisti lennot Moskovasta Leipzigiin kulkevat Baltian maiden eteläpuolelta.

Venäjältä Saksaan lentänyt Boeing 747-8HVF -tyyppinen rahtikone kuuluu AirBridgeCargo-lentoyhtiölle, jonka reittiverkoston keskuksena on Moskova. Yhtiö sanoo olevansa Venäjän suurin lentorahtia kuljettava yhtiö. Sen toimipiste Leipzigissa ei vastannut Ylen soittopyyntöön.

Ilmavoimat ei ole kertonut, kävikö hävittäjä tunnistamassa tätä konetta, eikä kommentoi lentoa.