YK:n luontokokouksen alkuperäiskansoja koskeva päätöstä on historiallinen, sanoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi pitää suorastaan historiallisena YK:n luontokokouksen päätöstä luoda alkuperäiskansoille pysyvä edustus tulevissa kokouksissa.
Päätös tehtiin Kolumbian Calissa YK:n COP16-luontokokouksessa.
Näkkäläjärvi sanoi STT:lle, että sen myötä turvataan alkuperäiskansojen edustus luonnon monimuotoisuutta koskevan biodiversiteettisopimuksen toimeenpanossa. Hän sanoi pitävänsä valtavan tärkeänä, että alkuperäiskansojen perinteinen tieto pystytään ottamaan päätöksenteossa huomioon.
– Me uskomme siihen, että meillä olisi paljon antaa näiden luontokatoon ja ilmastonmuutokseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.
Näkkäläjärvi huomautti, että alkuperäiskansoilla on säilynyt pitkään perinteistä tietoa, joka liittyy kunkin kansan ympäristöön. Tätä tietoa myös pidetään yllä, sillä luonnon, maiden ja vesien suojelu ovat näissä kulttuureissa hyvin tärkeitä.
– Useinhan sanotaan, että alkuperäiskansat ovat säilyttäneet 80 prosenttia maailman biodiversiteetistä, Näkkäläjärvi lisäsi.
Vielä ei ole tiedossa, miten alkuperäiskansojen pysyvä edustus tullaan käytännössä järjestämään ja minkälainen on esimerkiksi saamelaisten rooli siinä. Näkkäläjärven mukaan saamelaiset ovat yleisesti ottaen keskeinen osa maailman alkuperäiskansayhteisöä.
Kolumbian kokouksessa saamelaiskäräjiä edusti kansainvälisten asioiden sihteeri Inka-Saara Arttijeff.
Näkkäläjärvi pitää tärkeänä, että jatkossa alkuperäiskansoille ympäri maailmaa myös turvattaisiin suoraa niin sanottua vihreää rahoitusta, jotta kansojen itsemääräämisoikeutta luontoasioissa pystyttäisiin vahvistamaan.
Hän sanoi entisenä bisneskonsulttina tietävänsä, että maailmalla liikkuu valtavasti rahaa vihreän siirtymän ja vastuullisuuden ympärillä, mutta siitä vain hirveän pieni osa tavoittaa esimerkiksi saamelaiset.
– Meillähän on sellainen elinympäristö, että ilmastonmuutos ja luontokato eivät ole kaukaisia raportteja, vaan ne ovat arkipäivän elämää. Täällä ilmasto esimerkiksi lämpenee kolme neljä kertaa nopeammin kuin globaali keskiarvo. Ja luonnossa tapahtuu koko ajan valtavia muutoksia. Me olemme varsinkin viimeiset viisi vuotta olleet valtavan myllerryksen sisällä.