YK:n ihmisoikeusneuvoston määrä kokoustaa ensi viikolla Israelin ja palestiinalaisten välisen tilanteen vuoksi – Israel kehottaa vastustamaan istuntoa

Israelin iskuissa Gazaan on kuitenkin palestiinalaisviranomaisten mukaan kuollut ainakin 230 palestiinalaista. Israelissa on puolestaan kuollut 12 ihmistä.
Gaza

YK:n ihmisoikeusneuvoston on määrä järjestää ensi viikolla erityisistunto Israelin ja Gazassa toimivien aseistautuneiden palestiinalaisryhmien välisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Neuvoston tiedotteen mukaan istunto on suunniteltu järjestettävän torstaina.

Istunnon aikana on tarkoitus käsitellä muun muassa vakavaa ihmisoikeustilannetta Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla, mukaan lukien Itä-Jerusalemissa.

Asian käsittelyä olivat pyytäneet palestiinalaisviranomaiset ja Pakistan. YK ei kertonut suoraan, kuinka moni neuvoston 47 jäsenmaasta kannatti pyyntöä, mutta erityisistuntopyynnön hyväksyminen vaatii ainakin kolmasosan tuen.

Tapaaminen olisi neuvoston 30. erityisistunto. Neuvosto perustettiin 15 vuotta sitten.

Israelin YK:n suurlähettiläs Meirav Eilon Shahar kehotti jäsenmaita vastustamaan torstaille suunniteltua istuntoa.

–  Se, että ihmisoikeusneuvosto järjestää jälleen yhden Israelia maalittavan erityisistunnon on merkki tämän elimen selvästä Israelin-vastaisesta agendasta, hän sanoi Twitterissä.

–  Tämän istunnon tukijat palkitsevat vain Hamasin toimet. Terroristijärjestön, joka on umpimähkään ampunut yli 4  000 rakettia israelilaissiviilejä kohti ja käyttänyt gazalaisia ihmiskilpinä, hän jatkoi.

Israelin ja Gazassa toimivien aseistautuneiden palestiinalaisryhmien väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kymmenen päivän ajan.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan yhdessä Israelin keskiviikkoisista iskuista kuoli pyörätuolia tarvitseva mies, hänen raskaana oleva vaimonsa sekä heidän kolmevuotias lapsensa.

–  Mitä veljeni teki? Hän istui vain pyörätuolissaan, 31-vuotias Omar Saleha sanoi AFP:lle.

Israel on sanonut pyrkivänsä välttämään siviiliuhreja ja kertonut muun muassa tekevänsä varoitussoittoja asukkaille iskujen alla. Kuolonuhrien määrä Gazassa on silti noussut yli kahdensadan.

Israelin iskuissa Gazaan on palestiinalaisviranomaisten mukaan kuollut ainakin 230 palestiinalaista. Kuolleista ainakin 65 on ollut lapsia. Tämän lisäksi iskut ovat raunioittaneet laajoja alueita ja ajaneet noin 120  000 ihmistä kodeistaan.

Israel jatkoi torstain vastaisena yönä Gazan kaistan moukarointia ilmaiskuin ja tykistötulen avulla. Armeijan mukaan tavoitteena on ollut tuhota Hamasin tunneleita ja muuta infrastruktuuria.

Ilman Hamasia ei ole tulitaukoa.

Israelin armeija on sanonut, että Hamas ja muut ääriryhmät ovat ampuneet yli 4  000 rakettia Israelia kohti. Näistä valtaosan on torjunut Israelin ilmatorjuntajärjestelmä eli niin sanottu Rautakupoli.

Raketti-iskujen alettua Israelissa on kuollut 12 ihmistä, mukaan lukien yksi lapsi. Kuolleiden joukossa on ollut myös kaksi Thaimaan kansalaista ja yksi intialainen, kertoo poliisi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden peräänkuulutti keskiviikkona merkittävää liennytystä tilanteeseen. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sen sijaan on vannonut iskujen jatkuvan, kunnes sotilaskampanja saavuttaa tavoitteensa: ”rauhan ja turvan palauttamisen” israelilaisille.

Yhdysvallat on estänyt useaan otteeseen YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymästä yhteistä lausuntoa, jossa vaadittaisiin loppua väkivaltaisuuksille. Lausunnon hyväksyminen on vaatinut kaikkien jäsenmaiden tuen.

YK:n yleiskokouksen on ollut määrä käsitellä Israelin ja palestiinalaisten välistä tilannetta myöhemmin tänään. Yleiskokouksessa yhdelläkään jäsenmaalla ei ole veto-oikeutta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmaisi torstaina tukensa epäsuorille keskusteluille ääriryhmä Hamasin kanssa. Hänen mukaansa Hamasin ottaminen mukaan neuvotteluihin on elintärkeää, jotta alueelle voitaisiin saada rauha.

–  Totta kai täytyy käydä epäsuoria keskusteluja Hamasin kanssa, Merkel kertoi Eurooppaa käsittelevälle foorumille ja huomautti Egyptin ja muiden arabimaiden yrittävän jo saada sovintoa aikaan Israelin ja Gazan kaistan islamistiryhmän välille.

–  Totta kai Hamas pitää ottaa mukaan, koska ilman Hamasia ei ole tulitaukoa.

Egypti on pyrkinyt sovittelemaan tulitaukoa Hamasin ja Israelin välille aina väkivaltaisuuksien alkamisesta lähtien. Merkel kuvaili Egyptin olevan tulitaukopyrkimyksien osalta erittäin tärkeä tekijä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas puolestaan vakuutti Tel Avivissa Saksan solidaarisuutta Israelille, mutta vaati loppua taisteluille.

–  Uhrien lukumäärä kasvaa joka päivä ja tämä huolettaa meitä suuresti, minkä vuoksi tuemme kansainvälisiä tulitaukopyrkimyksiä ja olemme vakuuttuneita siitä, että väkivaltaisuuksien on loputtava pian kansan edun nimissä.