WHO huolissaan koronaviruksen leviämisestä ja karanteeniaikojen lyhenemisestä Euroopassa

Ruotsin Tegnell: Edellisvuoden lievä influenssa on syy korkeaan koronakuolleisuuteen.
Koronakriisi

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronavirustartunnat lisääntyvät hälyttävää vauhtia Euroopassa.

–  Syyskuun lukujen pitäisi herättää meidät kaikki. Vaikka niissä näkyy myös testimäärien kasvu, ne heijastavat myös tartuntojen hälyttävää kasvua, sanoi WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge torstaina.

Klugen mukaan WHO on hyvin huolissaan maista, joissa on päätetty lyhentää koronakaranteenien kestoa.

–  Karanteenisuositus perustuu käsitykseemme viruksen itämis- ja tartunta-ajasta. Muuttaisimme sitä vain, jos virusta koskeva tietämyksemme muuttuisi, perusteli WHO:n edustaja Catherine Smallwood.

Esimerkiksi Ranskassa suositeltavaa karanteeniaikaa virusepäilyn jälkeen on lyhennetty viikkoon.

Britanniassa ja Irlannissa karanteeniaika on kymmenen päivää. Lisäksi monissa muissa Euroopan maissa harkitaan karanteeniaikojen lyhentämistä.

WHO:lla on 53 eurooppalaista jäsenmaata. Niissä on järjestön tilastojen mukaan rekisteröity yhteensä liki viisi miljoonaa koronavirustartuntaa ja vajaat 230  000 viruksesta johtuvaa kuolemaa.

Euroopan maista korona on runnellut pahimmin Britanniaa, jossa on rekisteröity lähes 42  000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Ruotsin valtionepidemiologin Anders Tegnellin mukaan viime vuonna lieväksi jäänyt influenssakausi selittää merkittävältä osin maan korkeaksi kohonnutta koronakuolleisuutta.

Influenssan aiheuttaman alhaisen ylikuolleisuuden ja covid-19-taudin ylikuolleisuuden välillä on vahva yhteys, Tegnell sanoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

Epidemiologin mukaan monet hauraat ja sairaat ihmiset, jotka olisivat olleet ensimmäisiä kausi-influenssan uhreja, menehtyivätkin nyt vasta keväällä koronaan.

–  Jos moni kuolee talvella influenssaan, niin harvempi menehtyy seuraavana kesällä helleaallossa. Tällä kertaa se oli covid-19, joka aiheutti monien kuoleman, Tegnell selvittää.

Tegnellin mukaan Euroopan tartuntatautiviraston tilastot osoittavat kausi-influenssan iskeneen Ruotsia kovemmin esimerkiksi Norjaan ja Suomeen, mikä luultavasti selittää eroja koronakuolleisuudessa maiden välillä.

Koronaepidemiaa edeltävä influenssakausi oli suhteellisen lievä myös muissa synkissä koronamaissa, kuten Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa, Tegnell kertoo.

Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 5  864 ihmistä, Suomessa 339 ja Norjassa 265.

Dagens Nyheterin mukaan tieto aiempaa lievemmästä influenssakaudesta Ruotsissa pitää paikkansa.

Viime vuonna alkaneella influenssakaudella maassa rekisteröitiin vajaat 8  000 sairastumista, vuotta aiemmin vajaat 14  000 ja kaudella 2017–18 noin 20  000 influenssatapausta.