WHO: Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään uutta tautiaaltoa – "viime kesän virheet vältettävä"

Koronavirus

Euroopan rokotekattavuus ei vielä riitä estämään koronaviruksen uutta aaltoa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestö kehottaa jatkamaan rajoituksia ja välttämään viime kesän virheet, jolloin rajoituksia höllättiin järjestön mukaan liian aikaisin.

–  Viime kesän aikana tapaukset nousivat asteittain nuoremmissa ikäryhmissä ja siirtyivät sitten vanhempiin ikäryhmiin, mikä edesauttoi tuhoisaa uutta tautiaaltoa, sulkutoimia ja kuolemia syksyllä ja talvella, sanoi WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kluge kehotti ihmisiä nauttimaan kesästä turvallisesti. Valtioiden tulee Klugen mukaan toimia nopeasti, jos merkkejä tapausten noususta ilmenee.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) kertoi myös tänään, että vaikka niin tartunnat kuin sairaalahoidossa olevien määrät ovat laskussa Euroopassa, laumasuojan saavuttaminen on mantereella vielä kaukana. Alueen aikuisväestöstä 46,2 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22,3 prosenttia kaksi annosta.

ECDC:n mukaan viranomaisten tavoitteena tulee nyt olla rokottaa riskiryhmät kahdella rokoteannoksella.

WHO:n laajemmalla Euroopan alueella, johon kuuluu myös Keski-Aasian maita, vähintään yhden rokoteannoksen on saanut 30 prosenttia ihmisistä ja täysin rokotettuja on 17 prosenttia.