Veteraaneille karu kiitos Pohjois-Koreassa: Kymmenen vuoden asepalveluksesta palkattomaan maataloustyöhön

Pohjois-Korea

Miehet eivät varmasti olleet uskoa korviaan, kun heidän kymmenen vuotta kestänyt asepalveluksensa oli päättymässä.

Sotilaat nimittäin määrättiin palkattomaan maataloustyöhön juuri, kun heidän oli vihdoin määrä palata jatkamaan pitkään tauolla ollutta siviilielämäänsä.

Nykyisin asepalvelus kestää Pohjois-Koreassa seitsemän vuotta, mutta nyt maatalouteen värvätyt miehet astuivat aikoinaan kymmenvuotiseen palvelukseen.

Vastalauseita kirvoittaneessa uudistuksessa on Radio Free Asian (RFA) mukaan kyse pääkaupunki Pjongjangista käsin maata hallitsevan regiimin suunnitelmasta kasvattaa maatalouden satoja sekä tukea maatalousvaltaisia provinsseja.

Korean kommunistinen työväenpuolue sinetöi päätöksen kokouksessaan joulukuun lopulla.

RFA:n lähteiden mukaan asepalveluksesta vapautuneet miehet ehtivät hädin tuskin koteihinsa, kun värväyspuhelu tavoitti heidät.

Viranomaiset katsovat, että syy yhä heikompiin satoihin on maaseudun ikääntyvässä väestössä. Ongelmaa pyritään paikkaamaan armeijasta vapautuvalla työvoimalla.

On kuitenkin ilmeistä, että maatalouden kehno tola johtuu ennemminkin lannoitteiden ja nykyaikaisten maatalouskoneiden puutteesta.

Lisäksi Kiinan vastaisen rajan sulkeminen on iskenyt rajusti Pohjois-Korean talouteen. Suljetun maan koronatilanteesta ei ole saatavilla luotettavaa tietoa.

RFA:lle kerrotaan, että veteraanit ovat turvautuneet jopa lahjontaan saadakseen nimensä pois maatalouteen rekrytoitavien listalta.

Pohjois-Korean keskuskomitea on kuitenkin ottanut lahjontaan tiukan kannan. Se on pannut ilmoille ukaasin, jonka mukaan palveluksen välttelystä seuraa kova rangaistus.

Raporttien mukaan tällä hetkellä noin 140 veteraania on sijoitettu Ryanggangin provinssiin perunatilalle.

Keskuskomitea on vannottanut tilojen johtajia, jotta veteraaneille tarjottaisiin säädylliset asuinolot.

RFA:n lähteen mukaan veteraanit eivät kuitenkaan sulata uutta järjestelyä.

– Nämä sotilaat lähtivät kotikaupungeistaan teini-iässä kymmenen vuoden asepalvelukseen, mutta sitten heidät palkitaan uudella vaikealla ja raskaalla tehtävällä eli maataloustyöllä, lähde kuvailee sotilaiden järkytystä.