Verottaja uhkaa Yleä kotietsinnöin – Ylen lakimies: Kotietsinnät lainvastaisia
Verottaja uhkaa tehdä kotietsinnän Ylen tiloihin, ellei yhtiö luovuta veroviranomaiselle sen haluamia tietoja Panama-papereista.
Yle kertoo, että kotietsintä tehtäisiin Ylen toimituksen lisäksi myös Panama-papereista uutisoineiden toimittajien ja näiden perheiden kotikoneisiin.
Viesti mahdollisesta kotietsinnästä on lähetetty myös MOT- ja Spotlight-ohjelmien toimittajien kotiosoitteeseen.
Verottaja kehotti Yleä 19. huhtikuuta luovuttamaan Panama-paperit sekä aihetta käsitelleiden tv-ohjelmien tekoon liittyvän toimituksellisen tausta-aineiston.
Luovuttamisen takaraja oli perjantaina. Yle kieltäytyi luovuttamasta Panama-aineistoa lähdesuojaan vedoten.
Ylen luovien sisältöjen johtaja ja MOT-ohjelman vastaava toimittaja Ville Vilénin mukaan verottajan ja Ylen edustajat tapasivat torstaina ja kävivät tilanteen läpi.
Vilénin mukaan verottajan lailliset oikeudet olivat Ylen tiedossa.
– En puhuisi uhkailusta, vaan kävimme läpi, miten asiassa edetään ja millaisia käänteitä voi olla, jos verottaja jatkaa.
Ville Vilén pitäisi erikoisena ja epätavallisena, jos verottaja ja poliisi rupeaisivat hakemaan tiedotusvälineistä tietoja kotietsintöjen kautta.
Hänen mukaansa mahdollinen kotietsintä olisi myös tiedotusvälineiden kannalta hälyttävä asia.
– Jos ajatellaan sellaista operaatiota, se ei kuulosta oikein suomalaiselta yhteiskunnalta.
Vilén pitää verottajan vaatimusta myös kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisena.
Yle aikoo valittaa verottajan vaatimuksesta luovuttaa paperit. Vilénin mukaan valitus tulee tehdä Helsingin hallinto-oikeuteen.
Mikäli asian käsittely jatkuu, seuraava porras on korkein hallinto-oikeus, jos asiassa saataisiin valituslupa.
Ville Vilén kertoo STT:lle, että Verohallinto pyysi aineistoa kirjallisella kehotuksella, jossa oli 60 päivän valitusaika.
Verohallinto ei kerro STT:lle tarkempia tietoja tietopyynnöstä tai sen sisällöstä. Verohallinto vetoaa verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annettuun lakiin.
EIT suojaa mediaa vallan vahtikoirana.
Verottajan kotietsinnät Yleisradioon olisivat lainvastaisia, toteaa Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.
Hänen mukaansa verottajalla on laissa säädetty tiedonsaantioikeus, mutta sen on huomioitava myös muu lainsäädäntö, kuten kansainväliset sopimukset.
Lakimies muistuttaa, että lähdesuoja perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen.
Salokankaan mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on vahvistanut, että journalistiset lähteet ovat sananvapauden ydinaluetta, eivätkä viranomaiset voi velvoittaa journalisteja luovuttamaan lähteitä pakolla.
– Journalistien työpaikoille ja kotiin kohdistuvat kotietsinnät on säännönmukaisesti todettu laittomiksi, Salokangas toteaa tiedotteessa.
Salokangas muistuttaa, että EIT suojaa mediaa vallan vahtikoirana.
Se on todennut, että media voisi näyttää yleisön silmissä epäluotettavalta, jos viranomaiset voisivat saada luottamuksellisia asiakirjoja.
– Tämä johtaisi jatkossa siihen, etteivät yksittäiset kansalaiset uskaltaisi vuotaa tietojaan journalisteille.
Lakimies toteaa, että ihmisoikeussopimuksen mukaan lähdesuojaan puuttuminen vaatii demokraattisessa yhteiskunnassa välttämättömän syyn.
Suomi on tehnyt useita tiedonvaihtosopimuksia toisten jäsenvaltioiden kanssa.
Niiden pohjalta verottaja voi saada verotietoja suoraan toisilta sopimuksen allekirjoittaneilta valtioilta.
– Sopii kysyä, miksi verottaja ei käytä helpompaa tiedonsaantioikeuttaan, vaan esittää vaatimuksiaan Ylelle ja sen yksittäisille toimittajille.