Väyryselle kumppani Italiasta – Freedom of Choice ohjaa maita irti eurosta

Väyrysen aloite

Euroopan parlamentin jäsenet Fabio Castaldo ja Paavo Väyrynen ovat perustaneet Freedom of Choice -ryhmän, joka edistää ”valinnan vapautta kuulumisesta euroalueeseen”.

Sekä Italiassa että Suomessa on tehty aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi eurosta.

Väyrynen on tehnyt kansalaisaloitteen maansa jäsenyydestä euroalueessa. Tarvittava 50 000 allekirjoittajan määrä on saavutettu. Aloite siirtyy lähi kuukausina eduskunnan käsiteltäväksi.

Italiassa Viiden Tähden Liike on kerännyt yli 200 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksestä, joka koskee Italian jäsenyyttä euroalueessa.

Europarlamentaarikot Castaldo ja Väyrynen uskovat, että olisi parasta euroalueelle, sen yksittäisille jäsenmaille ja koko Euroopan unionille, jos sen jäsenyyden suhteen olisi olemassa valinnan vapaus.

Meppien mielestä yksittäisellä jäsenmaalla pitäisi olla mahdollisuus erota euroalueesta ja niitä tulisi avustaa eroamaan. Velvoite liittyä euroalueeseen tulisi poistaa, he vaativat.

Castaldo ja Väyrynen korostavat, että jäsenmailla pitää olla valinnan vapaus päättää omasta puolustuksestaan.

– Mikäli Euroopan yhdentymistä vahvistetaan puolustuksessa, sen ainoana tarkoituksena tulee olla parantaa kykyä toteuttaa rauhanturvaoperaatioita. Sen tulee turvata jäsenmaille mahdollisuus säilyttää sotilaallinen liittoutumattomuutensa, mepit korostavat.

Castaldo ja Väyrynen kutsuvat ryhmään erityisesti maltillisia ja edistysmielisiä poliittiseen keskustaan kuuluvia jäseniä.