VATT: Hallituksen kaavailema investointihyvitys voi tuottaa miljardien lisälaskun
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) arvioi, että hallituksen suunnittelema verohyvitys ilmastoneutraaliutta edistäville hankkeille ei toimi toivotulla tavalla. Vaikutukset talouskasvuun ja innovaatiokasvuun voivat jäädä vähäisiksi, VATT arvioi lausunnossaan.
Hankkeen kustannukset voivat nousta odotettua suuremmiksi ja tuet ohjautua suurille yrityksille ja jo suunnitteilla oleviin hankkeisiin, mikä heikentäisi uusien ja pienempien yritysten kilpailuasemaa.
Ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien yritysten verohyvityksen tavoite on vauhdittaa teollisuuden siirtymistä vähähiiliseen talouteen ja tukea puhtaan teknologian hankkeita.
Hankkeiden vähittäisarvon pitää olla 50 miljoonaa euroa, ja verohyvitys kattaisi 20 prosenttia investointikustannuksista. Tuen enimmäismäärä 150 miljoonaa euroa laskettaisiin konsernikohtaisesti. Takaraja tuen myöntämiselle on ensi vuoden loppu.
Kustannukset menetettyjen verotuottojen muodossa alkaisivat näkyä vuodesta 2028 alkaen.
VATT:in ja Verotutkimuksen huippuyksikön tutkijat toteavat, että korkea investointikynnys jättää uudet kasvuyritykset ja pk-yritykset tuen ulkopuolelle.
Tiukka aikaraja merkitsee, että tuki todennäköisesti kohdistuu sellaisiin hankkeisiin, jotka ovat jo valmisteilla. Se ei näin ollen edistäisi uusien innovaatioiden kehittämistä.
Lisäksi hyvitystä ei ole rajattu puhtaan siirtymän hankkeisiin, vaan sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi energiatehokkuushankkeisiin, jotka eivät välttämättä merkittävästi edistä ilmastotavoitteita. Tämä voisi koskea esimerkiksi biomassapolttoaineiden varastointiin liittyviä hankkeita.
Tuki voi myös käydä kalliiksi, tutkijat huomauttavat. Hyvitysten määrä ja veromenetykset voivat nousta jopa useita miljardeja yli esitetyn 0,9–2,1 miljardin euron.
– Suomen kaltaisella pienellä avotaloudella on rajalliset resurssit tukikilpailussa suuria maita vastaan. Olisi järkevämpää kehittää innovaatioita ja tuottavuutta luomalla kannustava ympäristö innovatiiviselle yritystoiminnalle sen sijaan, että tuetaan olemassa olevia teknologioita ja ohjataan taloutta aloille, joihin suuret maat panostavat jo merkittäviä summia, sanoo VATT:in johtava tutkija Elias Einiö tiedotteessa.
Tutkimusprofessori Marita Laukkanen huomauttaa, että energiaintensiivisellä teollisuudella on jo muutenkin vahvat kannustimet parantaa energiatehokkuutta pelkästään kustannussäästöjen vuoksi.
– On epävarmaa, synnyttäisikö verohyvitys sellaisia investointeja, joita ei ilman hyvitystä olisi tehty, Laukkanen sanoo tiedotteessa.
Hallituksen lakiesitys ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä on osa viime kevään kehysriihessä päätettyä kasvupakettia. Sitä koskeva lausuntokierros päättyi viime viikolla.