Vasemmistokaksikko syyttää Puolaa: "Toimii laittomasti"

Politiikka

Puola rikkoo lakia estäessään Valko-Venäjän rajalla olevia henkilöitä hakemasta turvapaikkaa, vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo ja europarlamentaarikko Silvia Modig syyttävät.

Honkasalo toteaa kaksikon tiedotteessa, että Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on diktatuurin pelinappuloiksi joutuneita ihmisiä, joista osa on haavoittuvassa asemassa olevia ja haluaa hakea turvapaikkaa.

Kansanedustaja muistuttaa, että oikeudessa hakea turvapaikkaa on kyse perusoikeuksien ytimestä, oikeudesta elämään. 

– Turvapaikkaa hakevat ihmiset eivät aiheuta kriisiä. Kriisin aiheuttaa se, jos ihmisoikeuksia ei enää noudateta ja tämä hyväksytään. On surullista, miten helposti diktatuurit saavat eurooppalaiset päättäjät luopumaan yhteisistä arvoista ja kansainvälisestä sopimusjärjestelmästä.

Poliitikot korostavat, että EU-lainsäädännön mukaan ihmisellä on oikeus saada kansainvälistä suojelua, mikäli hän on vaarassa joutua kotimaassaan perustavanlaatuisten ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.

– Kun Puola väkivaltaisesti käännyttää rajalta ihmisiä, jotka haluavat hakea turvapaikkaa, se toimii laittomasti, Modig toteaa.

Europarlamentaarikon mukaan Valko-Venäjä onnistuu huojuttamaan EU:n yhtenäisyyttä ja turvallisuutta, mikäli jäsenmaat alkavat joustaa ihmisoikeuksien kunnioittamisessa.

– Tämä on jälleen kerran esimerkki siitä, että EU tarvitsee toimivan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen perustuvan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan, joka tarjoaa myös turvallisia, laillisia reittejä saapua EU:hun.