Varusmiesten iltapala uudistuu – tarjolle täytettyjä patonkeja ja proteiinivanukkaita
Varuskunnissa aletaan tarjoilla heinäkuun aikana monipuolistettua iltapalaa.
Ennen uudistusta yhä useampi varusmies oli alkanut jättää iltapalaa väliin, kertoo varusmiesten ruokailusta vastaava Leijona Catering. Yrityksen tekemästä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että yhä useampi oli toivonut monipuolisempaa iltapalaa.
Leijona Cateringillä on tapana kerätä asiakaspalautetta varusmiehiltä muutaman kerran vuodessa.
– Varusmiesten jaksaminen ja toimintakyky kiinnostaa meitä, ja varusmiehet lähtivät innolla mukaan kehittämään iltapalaa, iltapalaprojektin vetäjä, tuotekehittäjä Anna-Mari Malkamäki kertoo.
Malkamäen mukaan kyselyvastauksiin oli panostettu ja käytetty paljon aikaa.
Mitä iltapalalla sitten haluttiin mieluiten syödä?
– Proteiini on sellainen sana, mikä meidän kyselyissä tulee aina esiin. Lisäksi leivonnaiset, kuten pullat, marjapiirakat ja mokkapaloja saivat mainintoja, Malkamäki kertoo.
Iltapalalautaselle toivottiin myös suolaisia pikaruokia, kuten pizzaa ja erilaisia texmex-annoksia.
– Niihin emme nyt lähteneet, Malkamäki viittaa pikaruokiin.
Hänen mukaansa varusmiehille tarjotaan jatkossa toiveita mukaillen entistäkin terveellisempää ja herkullisempaa iltapalaa.
Uutena pöytään tuodaan ajoittain erilaisia leipiä, kuten patonkeja, joita saa täyttää monipuolisilla lisukkeilla, kuten leikkeillä ja tuoreilla kasviksilla.
Hedelmien monipuolisuuteen kiinnitetään huomiota. Ennen tarjolla on ollut vain yhtä lajiketta. Päivästä riippuen leipien väliin voidaan saada myös erilaisia levitteitä, kuten ruokaisaa tonnikala- tai kinkkutahnaa. Myös kysyttyä proteiinia saadaan lisää.
– Lisäsimme valikoimaan lisää rahkaa, jukurtteja ja vanukkaita. Osa tuotteiden resepteistä on uudistettu ja niihin on lisätty herapohjainen proteiinijauhe antamaan lisäproteiinia. Myös suklaaproteiinivanukas on ollut tosi tykätty, Malkamäki sanoo.
Tutut ja tunnetut herkut, kuten karjalanpiirakat ja kananmunat pysyvät edelleen palalla. Juomana on päivästä riippuen kahvia, teetä, kaakaota, maitoa, mehua ja vettä.
Kerran viikossa varusmiehiä onnistaa kunnolla. Silloin on luvassa niin sanottu ”herkkuiltapala”, joka on jotain muuta kuin normaalisti.
– Se on joko lihapiirakka tai hampurilainen tuoreiden lisäkkeiden kanssa, Malkamäki paljastaa.
– Tähän ei sitten kuuluu ranskalaiset ja dipit.
Viimeisen vuoden aikana Leijona Catering on pilotoinut uusia iltapaloja neljässä varuskunnassa: Vekaranjärvellä, Santahaminassa, Tikkakoskella ja Tammisaaren Dragsvikissa.
– Nuoret testasivat iltapalaa kahden viikon ajan, ja vastaukset olivat 95 prosenttisesti kiitettäviä, Malkamäki kertoo.
Uusi iltapalamenu rantautuu heinäkuussa varuskuntiin. Muutos on käynnissä kaikissa varuskunnissa.
Iltapalan tavoitteena on tarjota varusmiehille monipuolisen ravinnon lisäksi yhteinen hetki kokoontua ruuan ympärille myös vapaa-aikana iltaisin. Ruoan sosiaalinen puoli vahvistaa sekä ruokailutottumuksia että yhteishenkeä, kun yhä useampi voi osallistua iltapalaan, Leijona Cateringin projektiryhmä sanoo tiedotteessa.
Varusmiesliitto on saanut tiedotteen kautta kuulla varusmiesten uudesta iltapalasta. Liiton puheenjohtaja Elina Riutta kokee, että uudistus tulee tarpeeseen.
– Tosi lupaavalta vaikuttaa. Meille tulee jatkuvasti palautetta, että ravinnonsaanti on riittämätöntä. Kun on fyysisiä harjoituksia, tarvitsee paljon energiaa jaksaakseen, kertoo Riutta.
Hän arvelee, että palveluksessa olevan nuoren kulutus on niin suurta, ettei se ole kohdannut tarjontaa.
Varusmiespalveluksen aloitti heinäkuun alussa noin 11 600 alokasta, kertoo Puolustusvoimat.
Leijona Cateringin kyselytutkimukseen osallistui vajaat 1 200 varusmiestä viime syksyn aikana.