Varusmiesten äänestysmahdollisuudet turvataan korona-aikanakin, puolustusministeri Antti Kaikkonen vakuuttaa HS:ssa

Kuntavaalit

Puolustusvoimissa on ryhdytty tarvittaviin järjestelyihin, jotta jokaisella varusmiehellä on mahdollisuus äänestää kuntavaaleissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

Koronaviruksen leviämisen torjumiseksi varusmiehet jaettu kolmeen ryhmään, jotka vuoron perään viettävät kaksi viikkoa kasarmilla, kaksi viikkoa maastossa ja kaksi viikkoa lomalla.

Poikkeusjärjestelyt eivät saa Kaikkosen mukaan johtaa siihen, että varusmies ei pääse äänestämään.

– Valtaosa varusmiehistä pääsee äänestämään normaalisti vapaajaksollaan joko ennakkoäänestyksessä tai vaalipäivänä. Mikäli varusmies on palveluksessa sekä ennakkoäänestyksen että varsinaisen vaalipäivän aikana, turvataan mahdollisuus ennakkoäänestämiseen paikallisilla erityisjärjestelyillä, Kaikkonen kirjoittaa.

Ennakkoäänestyspaikan sijainnista riippuen varusmiehet voivat siirtyä palveluspaikasta äänestyspaikkaan jalkaisin tai erikseen järjestetyllä kuljetuksella, hän kertoo.

– Varusmiehet saavat etukäteen tiedon siitä, miten he pääsevät vaaliuurnille.

Kuljetukset äänestyspaikoille järjestetään koronaturvallisesti, Kaikkonen kertoo.

– Jotta varusmiesosastot eivät ruuhkauta äänestyspaikkoja, toimitetaan tieto äänestämään saapuvien osastojen vahvuuksista ja aikatauluista tahoille, jotka vastaavat vaalijärjestelyistä.

– Jokaisella on oikeus antaa äänensä tulevissa vaaleissa. Kannustan ihmisiä tätä ääntä käyttämään. Varusmiehilläkään asia ei saa jäädä järjestelyistä kiinni, Kaikkonen toteaa.

Hän kertoi sosiaalisessa mediassa jo viikko sitten, että korona-aikanakin huolehditaan jokaisen varusmiehen oikeudesta äänestää, ja se tehdään tarvittaessa paikallisin järjestelyin.

Äänestäminen on myös varusmiehen oikeus. Siksi huolehdimme jokaiselle varusmiehelle korona-aikanakin mahdollisuuden…

Julkaissut Antti Kaikkonen Maanantaina 22. helmikuuta 2021