“Varma keskustalainen, epäpoliittinen henkilö, toivoton tapaus…” – kansanedustaja julkaisi kuvan, joka paljastaa miten 1970-luvulla valmistauduttiin kuntavaaleihin

Keskusta

Ensi huhtikuun kuntavaaleihin valmistautuminen käy monin paikoin jo kiivaana.

Keskustan kansanedustaja ja entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska julkaisi sosiaalisessa mediassa paljon puhuvan kuvan kuntavaaleihin valmistautumisesta 1970-luvulla.

Dokumentista käy ilmi, kuinka hyvin vaalityötä organisoitiin. Ovaska kertoo Suomenmaalle, että paperi on peräisin Hämeenkyrön Kaipion paikallisyhdistyksen arkistoista.

Paperin mukaan osaston johtokunnan jäsenet toimivat alueella “vaalivalistajina”, joista kukin sai 15–20 perhettä “valistettavaksi”. 

Valitsijat luokittelivat perheet sen mukaan, kuinka varmoja keskustalaisia he olivat.

Mukana on viisi eri kategoriaa: varma keskustalainen; epävarma keskustalainen; mahdollinen keskustalainen; epäpoliittinen henkilö, joka jossain tapauksessa saattaisi äänestää keskustapuoluetta sekä toivoton tapaus keskustapuolueen kannalta.

Keskustan Kaipion paikallisyhdistys jäi historiaan 2000-luvulla.

Keskusta-aktiivi Jouni Koskela kertoo, että paperi tuli vastaan, kun hän kävi yhdistyksen aineistoa läpi tarkoituksenaan lähettää se Keskustan ja maaseudun arkistoon. Paperit ovat hänen isänsä aikaisia – isä toimi aikoinaan pitkään yhdistyksen sihteerinä.

– Harmi, ettei yhtään täytettyä paperia ole säilynyt, hän nauraa.

Koskela pohtii, että paperissa näkyy vahvasti ”1950-luvun korsimolainen henki”, mutta vastaavaa vaalityön organistointi on ollut arkipäivää vielä 1970-luvun maaseudun kylissä. Vaalikelpoiset olivat luetteloissa ja vaalit kaksipäiväiset.

– Niille, jotka eivät olleet vielä sunnuntaina äänestäneet, soitettiin ja tarjottiin vielä maanantaille kyytikin.