Varapuhemies Haatainen tuomitsee kovin sanoin Halla-ahon ja Ohisalon täysistuntokeskustelun videoväärennöksen – ”Äärimmäisen tuomittavaa, halpamaista ja demokratiamme kannalta huolestuttavaa”

Manipuloidussa videossa Ohisalolle on leikattu täysin väärä vastaus Halla-ahon kysymykseen
Eduskunta

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) tuomitsee voimakkaasti täysistuntokeskusteluiden sisällön manipuloimisen.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, joka antaa täysin väärän kuvan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon keskustelusta eduskunnassa.

– Eduskunnan täysistuntokeskusteluiden sisällön manipuloiminen on äärimmäisen tuomittavaa, halpamaista ja demokratiamme kannalta huolestuttavaa. Tulen nostamaan asian esille puhemiehistössä. Ilmiölle on pantava stoppi, Haatainen kirjoitti Twitterissä

Ohisalo kiitteli Haataista tuoreeltaan. Hän muistutti Twitterissä, että videomanipulaatiot aiheuttavat väkivallalla uhkailua ja ovat äärimmäisen huolestuttavia ja surullisia demokratian kannalta.

Manipuloidussa videossa on kyse tapauksesta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut irakilaismies ammuttiin hänen palattuaan Irakiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta karkottaessaan miehen.

Halla-aho kysyi Ohisalolta, meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle. Halla-ahon mukaan Ruotsissa ”luodit lentävät ja pommit paukkuvat juuri avoimien ovien politiikan tuloksena.”

Ohisalo vastasi Halla-aholle, ettei ihmisiä pitäisi oikeusvaltiossa asettaa vastakkain.

– Oikeusvaltion pitää turvata ihmis- ja perusoikeudet ihan jokaiselle ihmiselle. Tässä ei aseteta vastakkain suomalaisia tai tänne muualta tulevia ihmisiä, Ohisalo sanoi.

Manipuloidussa videossa Ohisalon vastaukseksi Halla-aholle on leikattu osa Ohisalon vastauksesta Veronika Honkasalon (vas) kysymykseen, joka koski eri asiaa.

– Arvoisa puhemies! Kyllä, siitä tämä hallitus tulee pitämään kiinni, Ohisalo vastaa manipuloidulla videolla.

Todellisuudessa Ohisalo tarkoitti vastauksellaan, että hallitus aikoo pitää kiinni siitä, ettei Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta enää tule vastaavia päätöksiä Suomelle.

Ohisalon ja Halla-ahon keskustelun oikean kulun voi tarkistaa eduskunnan istuntopöytäkirjasta.