Varapuheenjohtaja Juha Rehula punnitsee vielä jatkohalujaan – puhuu suoraan keskustan tilasta: "keskustelu menee lärväilyksi"

Keskustajohdolla on kova urakka pitää porukkansa yhtenäisenä ensi syksynä, arvioi varapuheenjohtaja Juha Rehula.
Keskusta

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula ei ole vielä päättänyt, pyrkiikö hän tehtävässään jatkokaudelle ensi syyskuun puoluekokouksessa.

– Aatokset ovat velloneet hyvin monella tavalla viimeistenkin viikkojen aikana, pitkän linjan keskustavaikuttaja kertoo.

Nykyisin Pukkilan sijaistavana kunnanjohtajana toimiva Rehula korostaa, että ehdokkuutta kohtaan pitää tuntea suurta paloa.

– Innon pitää välittyä, kun pitää kolmen minuutin ehdokaspuheen kolmentuhannen ihmisen edessä. Jos hetkessä ei ole mukana koko vartalolla, keskustaväki sen kyllä aistii, Rehula kuvailee.

Rehula myöntää, että lopullisen päätöksen tekeminen olisi helpotus hänelle itselleen. Muuten asia pyörii jatkuvasti mielessä.

– Tämä puolue on ollut minulle elämä. Intoni keskustaa kohtaan ei ole kadonnut minnekään, hän sanoo.

Viime eduskuntavaaleissa rannalle jäänyt Rehula huomauttaa kokeneensa karvaasti, miltä tuntuu, kun luottamus ei riitäkään.

Totuttelu kansanedustajuuden jälkeiseen arkeen vaati opettelua.

Myös keskustan kyntävät kannatuskäyrät ovat painaneet mieltä.

– Puolueen johtotehtäviin pyrkivillä pitää olla vastaukset peruskysymyksiin. Pitää pohtia, miksi keskusta on olemassa ja miksi sitä tarvitaan, Rehula ravistelee.

Varapuheenjohtaja varoittaa puolueensa seilaavan vaarallisilla vesillä.

– Minulla on käsitys, että meillä on sellainen tilanne, ettei väki keskustele. Lisäksi ihmiset eivät uskalla sanoa omia mielipiteitään.

Rehula on huolestunut keskustalaisten keskinäisen vastakkainasettelun kärjistymisestä esimerkiksi sosiaalisen median eri kanavilla.

– Sisäinen keskustelu tuppaa olla sellaista, että tullaan ja lyödään pesäpallomailalla sellaisia mielipiteitä päähän, jotka ei vastaa omia, Rehula hämmästelee.

– Pikkunokkeluuksien maailmassa haetaan pilkkuvirheitä, kun pitäisi miettiä, millä tolalla meidän ruisleipäasiamme ovat.

Rehula toteaa, että keskustan päätös lähteä mukaan SDP:n johtamaan hallitukseen jakoi puolueväkeä.

Hän muistuttaa, että keskustan eduskuntaryhmässä on nykyisin vain 31 jäsentä. Sekä eduskunnassa että kentällä on ollut vaikeuksia sopeutua kutistuneeseen ryhmään.

Rehula ennustaakin, että ensi syksystä tulee budjettivääntöineen hallitukselle todellinen koetinkivi.

– Ei hallituksessa oleminen ole ollut pelkkää seireenien laulua. Miten meidän porukka kestää sen, ettei kaikki mene nappiin? On siinä (keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja) Antti Kurvisella ja muilla urakkaa, jotta porukka pysyy yhtenäisenä.

Kommentit (5)

 • Lukija9

  Vpj. Rehula ja muut puolueen kellokkaat!
  Teillä on pitkä kesä edessä hihkua rivit suoriksi. Muutamien henkilöiden sekoilut jopa vähäpätöisissä asioissa on ajanut keskustan kannattajia ”miettimiskouluun”. Pelkään, että kannattajien epävarmuus johtuu, anteeksi vain, johtajapulasta. Entiset karismaattiset johtajat ovat vähitellen väistyneet ja areenalle pyrkiviä on jopa omien taholta oltu kampeamassa näkymättömiksi. Jos tämä meininki jatkuu puolueessa, puheenjohtajaehdokaskato on tosiasia. Puolueen sisällä ei saa näkyä kohtuutonta kiihkoilua ehdokkaiden puolesta ja toisia vastaan. Tarkoin ajatellen, meillä on monia varteenotettavia ehdokkaista eri puolilta Suomea. Heitä tulee rohkaista hankkimaan kokemuksia ryhtymällä puheenjohtajaehdokkaaksi. Pahin ja surkein tilanne syntyy silloin, jos ehdokkaat ovat hakusessa ja tervettä kilpailua ei synny.
  Meistä kaikki eivät empimättä hyväksyneet Keskustan lähtemistä hallitukseen. Saimme kuitenkin ohjelmaan meille ja yhteiskunnalle merkittäviä asioita, mutta ulkoiset paineet ovat saaneet ohjelman yhtenäisyyden rakoilemaan. Meitä kutsutaan vielä nytkin ns. apupuolueeksi, mutta ei sentään ”juoksupyöräjoukkioksi”. Elo-syyskuu tulee olemaan ratkaiseva puolueen pysymiselle hallituksessa. Onneksi vanhempi valtiomies Vanhanen on tutkailemassa hallitukisessa kokemuksensa tuomalla luotettavuudella ja varmuudella valtion ja siinä sivussa myös kesskustalaisten hyväksymiä asioita.
  Olkaamme kuitenkin luottavaisa tulevaisuuteen ja pitäkäämme arvoista kiinni edelleenkin.

  • Lukija17

   > Meitä kutsutaan vielä nytkin ns. apupuolueeksi, mutta ei sentään ”juoksupyöräjoukkioksi”.

   Teitä kutsutaan nykyään Suomen neljäneksi vasemmistopuolueeksi.
   Taitaa sillä sektorilla olla jo tunkua?

   • Lukija9

    Onneksi emme ole Persuräksyttäjiä!

 • Lukija9

  Keskusta on loppuun asti isänmaan asialla ja sitä tietä pitää huolta vähempiosaisista rahanvaltaa ja veronkiertoa vastaan.

 • Lukija26

  Talous ,työ ,yrittäjyys ja heikompien nostaminen normaaliin elämään . Kun näin toimimme tulosta tulee . Kun tämä muistetaan koko Suomen alueella ja yhteistyössä Pohjoismaiden ja EU:n kanssa toimien voimme taata meille kaikille hyvän tulevaisuuden . Meillä on jämäkät ja osaavat ministerit myös Hallitusyhteistyötä tekemässä , lopputulos Ei voi olla kuin vähintään hyvä . Matti Vanhasen tulo Hallitustyöhön toi osaltaan vahvuutta . Työllisyysastetavoite on todella asetettava korkealle ,talous ja yrittäjyys ja rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä ,jotta kansainvälinen kilpailukykymme pysyisi muiden kilpailijamaiden vauhdissa mukana . Tämä kaikki tulee hoitaa myös KORONAN hallinnan lisäksi . Turhasta pitkittämisestä Se ei kohene .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen