Vapaaehtoinen päästökompensaatio helpottuu rahankeräyslain muutoksen myötä

Uusi laki tulossa voimaan ensi maanantaina
Rahankeräyslaki

Vapaaehtoiset päästökompensaatiopalvelut ovat jatkossa mahdollisia ilman rahankeräyslupaa, kun rahankeräyslaki muuttuu. Päästökompensaatiopalvelut rajataan rahankeräyslain ulkopuolelle.

Hallitus esitti torstaina asiaa koskevan lain vahvistamista. Presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulisi näin ollen voimaan maanantaina.

Vapaaehtoisen päästökompensaatiotoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa esimerkiksi matkustamisesta tai hankittavan tuotteen valmistamisesta aiheutuneiden kasvihuonepäästöjen hyvittäminen maksua vastaan.

Rahankeräyslain ulkopuolelle rajattu toiminta on sisäministeriön mukaan mahdollista erilaisille toimijoille riippumatta palveluntarjoajan oikeudellisesta muodosta eli siitä, onko kyseessä esimerkiksi yritys, säätiö tai järjestö.

–  Päästökompensointi on olennainen osa ilmastotoimia ja täydentää vaikuttavia päästövähennystoimia. On tärkeää, ettei rahankeräyslaki estä näiden päästöjä kompensoivien palveluiden tarjoamista, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo sisäministeriön tiedotteessa.

Sisäministeriön mukaan rahankeräyslain muutos edistää osaltaan hallitusohjelman tavoitetta tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.