Vanhanen: Maskisuositus ei ole poliittinen, vaan sen pitää olla selkeästi terveysviranomaisten kanta – “Minulla on kotona maski odottamassa sitä päivää“

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on huolissaan koronan toisesta aallosta ja katsoo, että turvatoimet ovat osalta jo unohtuneet
Koronavirus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) odotetaan lähiaikoina tietoa siitä, tuleeko julkiseen liikenteeseen ja julkisille paikoille kasvomaskisuositus koronaviruksen toisen aallon estämiseksi. Helsingin Sanomien mukaan asiasta annetaan lisätietoa torstaina.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että maskisuositus on asia, johon nimenomaan terveysviranomaisilla pitää olla selkeä kanta.

– Tämä asia ei ole poliittinen, vaan sen pitää olla yhteisesti sisäistetty terveysviranomaisten kanta. Sitä odotetaan, Vanhanen sanoi toimittajille keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien sekä ministeriryhmän yhteiskokouksen yhteydessä Nokialla.

Vanhanen totesi, että vaikka hänen tekisi mieli sanoa maskeista oma mielipiteensä, mutta hänen mielestään on parempi, että asia tulee esiin selkeänä viranomaissuosituksena.

– Sen voin sanoa, että minulla on kotona maski odottamassa sitä päivää, Vanhanen totesi.

Jos kasvomaskien käytöstä tulisi pakollista, valtio voisi joutua kustantamaan ne kansalaisille. Vanhasen mukaan tällaisesta ei ole kuitenkaan ollut keskustelua.

– Mutta kansalaisena täytyy ajatella niin, että jos tulee vahva suositus, niin siihen täytyy osallistua.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo Suomenmaalle kannattavansa myös maskisuositusta.

– Maskisuositus olisi ihan hyvä. Siitä voidaan väitellä, mikä maskin merkitys on. Mutta sillä on se selkeä merkitys, että se muistuttaa ihmisiä siitä, että virus on olemassa. Sillä on henkinen vaikutus ihmisten ajatusmaailmaan. Luulen, että sillä on vielä isompi merkitys kuin varsinaisella maskilla, Lintilä arvioi.

Hän kertoo olevansa huolissaan siitä, että koronan torjunnan edellyttämät turvatoimet näyttävät osalta ihmisistä jo unohtuneen.

– Pahasti. Turvaetäisyyksiä ei paljon pidetä. Sen huomaa itsekin, että jos yrittää turvaväliä pitää, siihen väliin tulee joku. Kyllä se on jokaisen ihmisen käytävä mielessään läpi, että virus on vielä olemassa ja siksi tulee toimia ohjeiden mukaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Lintilä toivoi jo kevään lopulla, että koronan kurittamat matkailuyritykset saisivat piristysruiskeen kesäisestä kotimaan matkailusta. Toive toteutui.

– Tämä on ollut erittäin aktiivinen kotimaan matkailun kesä. Tarkkoja lukuja minulla ei ole, mutta yhteydenpidon perusteella pahin konkurssien aalto on vältetty, hän sanoi.

Elinkeinoministeri kuitenkin pelkää, että tartuntamäärien mahdollisen nousun myötä rajoituksia joudutaan palauttamaan.

– Toivotaan nyt, ettei tule mitään takapakkeja. Se olisi kotimaisen matkailun kannalta äärettömän myrkyllistä, jos jouduttaisiin rajoitteita laittamaan. En halua edes kuvitella, mitä se matkailun puolelle tekisi.