Vanhanen hämmästyi opposition välikysymysvaatimuksista – ”Ovatko nämä kaikki puolueet todella sitoutuneet näihin”

Talouspolitiikka

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on hämmästynyt opposition välikysymyksessään esittämästä vaatimuslistasta.

Vanhanen sanoi ministeriönsä toimittajatilaisuudessa Helsingissä lukeneensa välikysymystekstin hyvin tarkkaan.

– Olihan siinä kiinnostavaa se, että vaikka piti vähän rivien väliä lukea, niin siinä kaikki kolme oppositiopuoluetta näyttivät asettuvan eläkeputken poistamisen kannalle, olivat valmiita panemaan lasten kotihoidontuen roskakoriin ja porrastamaan työttömyysturvaa, joka siinä kielenkäytössä tarkoittaa työttömyysturvan heikentämistä.

Vanhanen sanoi kolmen oppositiopuolueen linjoja pidemmän aikaa seuranneena yllättyneensä.

– Itse asiassa tässä yhteydessä on aika paljon uutista mukana siinä, ovatko nämä puolueet todella kaikki sitoutuneet näihin?

Vanhanen vastaa opposition budjettiriihen päätöksistä laatimaan talous- ja työllisyysvälikysymykseen huomenna keskiviikkona. Hän sanoi arvostavansa valtavasti sitä, että oppositio on ottanut koronakriisin huomioon ja ensimmäinen kriisiajan välikysymys tuli vasta nyt.

– Eli oppositio on tukenut hallitusta välttämättömissä toimissa, jättänyt hallitukselle aikaa hoitaa tätä epidemiaa, hän kiitteli

Valtiovarainministeri muistutti kuitenkin, että välikysymyksen perinteinen perustuslaista lähtevä tarkoitus on kaataa hallitus ja synnyttää sitä kautta mahdollisuus uuden hallituksen luomiseen.

– Ja siinä kyllä kysymys tulee myös siitä, että onko oppositiolla halu ja kyky muodostaa sitten yhteinen hallitusohjelma, hän pohdiskeli.

Vanhasen mukaan ratkaisut, joilla on syvä vaikutus ihmisten elämiseen ja pärjäämismahdollisuuteen pitää aikatauluttaa niin, että yleinen talouskehitys on saatu nousuun ja työllistymiseen on mahdollisuudet.

– Tämä on ohjaamassa hallituksen ajattelutapaa.

Työttömyysturvaan tai eläkeputkeen liittyviä kiristyksiä ei Vanhasen mukaan siten pidä tehdä samaan aikaan, kun tehtaita lakkautetaan ja ihmisiä irtisanotaan.

– En usko että sellaista hallitusta olisi, joka kriisiä syventäisi omilla päätöksillään.

Vanhasen mukaan päätökset ennenaikaisen eläkkeelle siirtämisen hillitsemiseksi on tehtävä tänä syksynä, mutta voimaantulon aika sitten, kun terveyskriisi on ohi ja talous saatu nousu-uralle.

Tehtävässään lopettava valtiovarainministeriön pitkäaikainen kansliapäällikkö Martti Hetemäki osallistui tilaisuuteen nykyisessä roolissaan viimeistä kertaa.

Helsingin yliopistoon työelämäprofessoriksi siirtyvän Hetemäen piti päättää uransa ministeriössä jo keväällä, mutta koronakriisi ja seuraajan valinnan venyminen muuttivat kuviot.

Vanhanen kiitteli tilaisuuden päätteeksi Hetemäkeä urastaan ja siitä, että tämä oli valmis joustamaan seuraavaan tehtävään siirtymisessä.

– Kuulin, että läksiäisiä on vietetty aikaisemmin, se kuvaa että tämä on ollut tällainen pehmeä lasku uuteen työelämään.

Hetemäki sanoi pitävänsä talouden kuvaa lyhyellä aikavälillä hirveän huolestuttavana. Toisaalta hän sanoi olevansa hyvin luottavainen talouspolitiikan ja valtiovarainministeriön korkean tason asiantuntijoiden kykyyn hoitaa tilannetta.