Vanhanen A-talkissa: Nato-vaalit herättäisivät ennennäkemättömän trollauksen – "Pitää olla erittäin hyvät argumentit, jolla keskustelua käydään"

Turvallisuuspolitiikka

Nato-jäsenyyskysymyksen ympärillä käytävät eduskuntavaalit herättäisivät Suomessa ennennäkemättömän trollauksen, arvioi keskustan konkaripoliitikko Matti Vanhanen.

– Pitää olla erittäin hyvät argumentit, jolla tätä keskustelua käydään, koska on aivan selvää, että sekä kotimaisia että ulkomaisia trolleja tulee sellaiseen mukaan, Vanhanen korosti torstai-illan Ylen A-talk -ohjelmassa.

Tästä on Vanhasen mukaan näkyvillä merkkejä jo nyt, kun Nato-jäsenyydelle kriittisiä leimataan suomettuneiksi ja jäsenyyttä kannattavia sotapoliitikoiksi. Paras lääke mielikuvatrollaukseen Vanhasen mielestä on, että asioista puhutaan avoimesti.

Vanhanen arvioi, että kansan kanta Nato-jäsenyyteen voitaisiin selvittää eduskuntavaaleissakin, jossa puolueilla ja ehdokkailla olisi selkeät kannat.

– Mutta tavalla tai toisella meillä pitää olla varma käsitys siitä, että Suomen kansa on valmis ottamaan ne sitoumukset vastaan, ja valmis siihen, että sotilasliiton ja Venäjän päärajaksi muodostuu Suomen raja.

Vastapainona Vanhasen mukaan on se sotilaallinen voima, joka Naton puolella on.

– Mutta ollaanko valmiita ottamaan myös kaikki ne jännitteet, joita näiden kahden voiman välille on valmiit tulemaan? Tätähän kansalaisten ja meidän poliitikkojen pitää pohtia.

Kokoomuksen Elina Valtonen myönsi, että Nato-kysymyksessä tarvitaan vahva legitiimisti mitattu näkemys aiheesta, ja tällöin tullaan lähelle kansanäänestyksen järjestämistä.

– Ilman muuta pitää olla vahva kansan selkänoja. Miten se mitataan, siihen on eri keinoja, Valtonen totesi.

SDP:n Mika Kari muistutti, että Nato-jäsenyyden hakeminen on pitkä prosessi.

– Ja siihen pitkään prosessiin mahtuu kyllä kansanäänestys, jota itse kyllä hyvin lämpimästi suosittelisin.

Kari muistutti, että kansanäänestyksen järjestäminen on valanut myös Suomen EU-jäsenyydelle pitävän pohjan. Hän sanoi pitävänsä vastaavanlaista kansanäänestystä tärkeänä myös sotilasliittokysymyksessä, joka on hyvin vakava ja Suomen omaan turvallisuuteen vaikuttava asia.

– Ja kun katsomme karttaa, sieltä kartasta löytyy Baltian lisäksi Euroopan unionin maista Suomi, jolla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Keskustelussa Vanhanen näki, ettei Pohjois-Euroopan turvallisuuspoliittista vakautta kannata tässä tilanteessa horjuttaa, eikä Nato-optiota nyt käyttää.

– Tällä hetkellä oleva kriittinen tilanne pitää ratkaista ennen muuta Ukrainaan liittyen eikä ehdoin tahdoin eskaloida sitä laajemmaksi kriisiksi, hän korosti.