Valtiovarainministeri Vanhanen Ylelle: Suomi ei ollut liian kiltti EU:n rahaväännöissä

Politiikka

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjuu syytökset, joiden mukaan Suomi olisi toiminut liian kiltisti, kun EU-maat neuvottelivat jättimäisestä koronaelvytysrahastosta ja unionin monivuotisesta budjetista.

– Meidän nettomaksuasemassamme ei tapahdu oikeastaan mitään olennaista muutosta tämän elpymisvälineen lisäksi. Tässä suhteessa neuvottelutulosta on helppo puolustaa, Vanhanen toteaa Ylen haastattelussa.

Lisäksi rahaministeri kiistää väitteet kehnosta neuvottelutaktiikasta.

Kriitikoiden mukaan Suomen olisi tullut lyöttäytyä tiiviimmin mukaan niin sanotun nuukaan nelikon ryhmään.

Vanhanen kuitenkin näkee, että Suomi onnistui neuvottelutaktiikallaan turvaamaan itselleen tärkeät maatalouden ja aluekehityksen tukirahat.

– Tämän tyyppisissä unionin menoissa Suomi on nettosaaja. Olemme keskittyneet siihen, että varjelemme omia saamisiamme näiden emmekä palautusten kautta. (EU-johtajien) ratkaisujen jälkeenkin esimerkiksi Ruotsi on Suomen jälkeen paljon suurempi nettomaksaja per asukas.

Vanhanen muistuttaa, että Suomen talouden iskukyky ja suomalaisten hyvinvointi riippuu siitä, miten muun Euroopan talous kehittyy koronapandemian jäljiltä.

Elvytyspaketin tavoitteena on sysätä liikkeelle unionin laajuinen investointien aalto.

Vanhanen tyrmää puheet siitä, että taloutensa huonommin hoitaneiden maiden ongelmat eivät olisi Suomen päänvaiva.

Ministeri alleviivaa, että yhteismarkkinoilla esimerkiksi Italian vaikeudet heijastuisivat kaikkiin muihinkin EU-maihin.