Vain kaksi syyrialaista saanut Venäjällä pakolaisstatuksen
Nikkelin kaupungissa, 30 kilometrin päässä Norjan rajasta on nyt täyttä.
Etäinen sukulaiseni asuu Nikkelissä. Viime viikolla hän valitti minulle puhelimitse, että heidän kaupunkinsa on ahtautunut liian täyteen ulkomaalaisia Syyriasta, Afganistanista ja Iranista.
Hänen havaintojensa mukaan mukana on myös näennäisarabeja Pohjois-Kaukasukselta.
– Odottamattomat vieraat ovat muuttaneet kaupunkimme siirtokuormauspaikaksi Norjaan. Jono rajalla liikkuu hitaasti, vain sadan henkilön päivävauhdilla, mutta kutsumattomia vieraita vain tulee ja tulee Murmanskista. Sen takia hotellit tulevat täyteen.
– Aloimme vuokrata omia asuntojamme pakolaisille, mutta jouduimme pettymään aika nopeasti: pakolaiset ovat muuttaneet koteja likakaivoiksi, sukulaiseni kertoo.
Hän kertoo myös, että Nikkelin asukkaita on varoiteltu, että pakolaisten mukana saattaa tulla terroritekoja ja että vieraat tuovat tänne harvinaisia tauteja. Eräänä päivänä paikallinen televisio kertoi, että Nikkeliin on tulossa vielä seitsemän tuhatta pakolaista lisää.
– Voisitko kertoa minulle, miksi he yrittävät päästä Eurooppaan eivätkä halua asua meillä, sukulaiseni ihmetteli.
Totta puhuen en itse voi ymmärtää Kremlin politiikkaa. Venäjä auttaa Syyriaa sotilaallisesti vapauttamaan maata Isisin edustamista äärimuslimeista, jotka ovat valloittaneet yli puolet Syyriasta.
Syyria on meille vanha ystävä. Siellä asuu paljon entisiä Venäjän asukkaita, jotka ovat muuttuneet Syyriaan 19. vuosisadalla Pohjois-Kaukasukselta.
Lyhyesti sanottuna meille tulevat eivät ole vihollisia, vaan ystäviä. Eikä heitä ole kovin paljon.
Ihmisoikeusjärjestö Kansalaisavustuskomitean tietojen mukaan tämän vuoden aikana 912 syyrialaista on hakenut turvapaikkaa Venäjältä. Viime vuonna meidän puoleemme kääntyi 1198 Syyrian pakolaista.
Ja nyt huomio, pakolaisstatuksen on Venäjällä saanut vain kaksi syyrialaista, vaikka väliaikaisen oleskeluluvan on saanut kaikkiaan kaksituhatta syyrialaista.
Jos Kansalaisavustuskomitean luvut ovat totta, niin Venäjällä asuu yhteensä 12 000 syyrialaista. Eli 10 000 asuu täällä lainvastaisesti. Ja ennemmin tai myöhemmin heidän täytyy lähteä Venäjältä.
On sanottava, että Venäjän diplomaatit ja maahanmuuttoviraston virkamiehet toimivat epätasapuolisesti Syyrian pakolaisia kohtaan.
Toiset antavat viisumit pakolaisille esteettä. Toiset taas tekevät kaikkensa, jotta heidät puserrettaisiin pois maastamme.
Ja maahanmuuttovirasto tekee tätä siitä huolimatta, että Venäjä on allekirjoittanut vuonna YK:n pakolaissopimuksen.
Me suhtaudumme huonosti hädänalaisiin ihmisiin. Syitä on monia. Virkamiehet pelkäävät syyrialaisten tuovan kilpailua työmarkkinoille ja että kansallisuuksien välille tulee vihaa.
Vastavakoilupalvelu FSB taas pelkää, että pakolaisten keskuudessa voi olla Isisin äärimuslimeja, jotka aloittavat venäläisten värväämisen ja tekevät terrori-iskuja.
Minusta nämä kaikki argumentit näyttävät pelkiltä verukkeilta. Pääsyy on kuitenkin siinä, että meillä ei ole halua eikä varaa vastaanottaa pakolaisia.
Heillehän on aluksi järjestettävä asunto ja avustusta, ja sitten heidät täytyy kotouttaa ja työllistää.
– Venäjällä ei ole minkäänlaista apua pakolaisille, väittää Kansalaisavustuskomitean puheenjohtaja Svetlana Gannushkina.
Ihmisoikeusaktivistit ovat pyytäneet presidentti Putinilta, että hän sallisi vaikkapa viiden-kymmenentuhannen syyrialaisen tšerkessin asua ja tehdä työtä Pohjois-Kaukasuksen tasavalloissa – eli alueella, mistä tšerkessit muuttivat aikoinaan Syyriaan.
Mutta, kuten rouva Gannushkinakin väittää, heidän välikysymyksensä presidentille on jäänyt ilman vastausta.
Syyrian pakolaisten kauttakuljetus Venäjän läpi Pohjoismaihin on ehkä ainoa variantti, jota Moskova ei vastusta.
Sehän tuo tuloja Venäjälle: viisumi maksaa 250 dollaria ja lentomatka Muurmanskiin on 2500 dollaria. Maksettavaksi jää vielä rajanylitykseen tarvittava polkupyörä – 150 dollaria.
Moskova ei siis takaa Nikkelin asukkaiden rauhallista elämää lähitulevaisuudessa.