Uutissuomalainen: Puurakentamisen käyttötaparajoitukset vähenemässä, puukerrostaloon sopii myös hoitolaitos

Rakentaminen

Ympäristöministeriö on luopumassa suunnitelmistaan sallia kahdeksankerroksisten puutalojen tekeminen myös hoitolaitoskäyttöön, kertoo Uutissuomalainen.

– Käyttörajoituksista oltaneen luopumassa, mutta kerrosten lukumäärä on vielä mietinnässä, yli-insinööri Jorma Jantunen ympäristöministeriöstä kertoo.

Tällä hetkellä puukerrostaloja saa käyttää vain asuntoina ja toimistoina. Ministeriön asetusluonnos olisi sallinut jopa kahdeksankerroksisen puutalon rakentamisen hoitolaitoskäyttöön.

Lausuntokierroksen perusteella kerrosmäärää tullaan todennäköisesti rajaamaan tapauksissa, joissa puukerrostaloon suunnitellaan majoitustilaa, liikekäyttöä tai hoitolaitosta.

Ympäristöministeriön saamissa lausunnoissa epäiltiin automaattisten sammutusjärjestelmien luotettavuutta ja sitä, kyetäänkö niiden pettäessä evakuoimaan yläkerroksista huonosti liikkuvia vanhuksia.

Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä ei näe ongelmaa sijoittaa hoivakotia kahdeksankerroksiseen puutaloon.

– Puutalosta pääsee ulos yhtä nopeasti kuin betonirakenteisestakin talosta. Olennaista on, että vaatimuksena on automaattinen sammutinlaitteisto. Pitää katsoa myös sitä, millaiset pintamateriaalit rakennuksessa on.

Puuteollisuudessa ennätettiin jo iloita puurakentamisen käyttötaparajoitusten poistumisesta. Myös ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on puhunut useaan otteeseen puurakentamisen puolesta.

Puuteollisuudessa on pidetty tärkeänä, että seinä- ja kattopintojen pinta-alasta voitaisiin jättää näkyviin puhtaita puurakenteita, erityisasiantuntija Tomi Toratti kertoo. Tällä hetkellä puukerrostalon rakenteet on yleensä peitettävä paloturvallisuussyistä kipsilevyllä.

– Sprinklaus on kaiken a ja o. Se on niin suuri turvallisuuslisä paloturvallisuusmääräyksissä, että puupintaa saisi olla näkyvissä enemmänkin kuin nyt asetukseen on tulossa, Toratti toivoo.