Uutissuomalainen: MaRa haluaa alkoholin anniskeluveron alas
Matkailu- ja ravintola-alan päätavoite tulevissa eduskuntavaaleissa on saada alkoholin anniskeluvero laskettua 24:stä 14 prosenttiin eli samalle tasolle kuin ravintolaruoka on. Se halventaisi annosten hintaa keskimäärin 8 prosenttia.
Uutissuomalaisen haastatteleman Matkailu- ja ravintolapalvelujen (MaRa) toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan toimialan suurin ongelma on heikko kannattavuus.
– EU-maiden korkeimpiin kuuluvat verot ja palkan sivukulut nostavat asiakkaan näkökulmasta hinnat korkeiksi, pitävät työntekijän näkökulmasta palkat pieninä ja yrittäjän näkökulmasta liiketuloksen heikkona.
Lapin mukaan tilannetta kuvaa se, että ravintola-anniskelun osuus on puolittunut 1970-luvulta ja pudonnut yhteentoista prosenttiin alkoholin kokonaiskulutuksesta. Hänen mukaansa Suomi on ylivoimaisesti EU-maiden kirein oluen verottajana ja toiseksi kirein viinin verottaja. Oluttuopin hinnassa veroja on 30 prosenttia.
Kahdessatoista EU-maassa viiniä ei verotettu eli vero oli 0 senttiä. Näitä maita ovat muun muassa Portugali, Italia, Saksa, Kypros ja Kroatia. Ranskassa veroa maksettiin 0,2 prosenttia.