Uusi Suomi: Rahaministeri Saarikko puolustaa osallistumista EU-talouskirjeeseen

Talous

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) katsoo, että osallistuminen kahdeksan EU-jäsenmaan yhteiskirjeeseen oli ennakkovaikuttamista ja pyrkimys tasapainottaa unionin talouskeskustelua.

Saarikko puolustaa allekirjoitustaan Uuden Suomen haastattelussa.

Suomi, Itävalta, Tsekki, Tanska, Latvia, Hollanti, Slovakia ja Ruotsi vaativat viime viikolla julkaistussa kannanotossaan, että EU-maat hoitaisivat julkista taloutta kestävästi. Lisäksi maat vaativat, että EU ottaa yhteiseksi tavoitteeksi liiallisen velan vähentämisen.

Hankkeen pani alun perin alulle Itävallan valtiovarainministeri Gernot Blümel.

Suomessa Saarikon allekirjoitus nostatti kulmakarvoja. Esimerkiksi pääministeripuolue SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen kyseenalaisti valtiovarainministerin kannan.

Myös konkarikansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) valitteli Suomen eksyneen väärään joukkoon, kun se lyöttäytyi samaan porukkaan tiukkaa talouslinjaa vetävien maiden kanssa.

Suomen hallitus ei ole vielä muodostanut lopullista kantaa koronapandemian jälkeiseen EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen uudistamisprojektiin.

Saarikon mukaan yhteiskirjeen sisältämät linjaukset ovat yhdenmukaisia eduskunnan ponnen ja hallituksen EU-selonteon kanssa.

– Kannanoton pohjaa on myös sekä valtiovarainvaliokunnan mietinnössä julkisen talouden suunnitelmasta että mietinnössä (EU:n) omien varojen järjestelmästä.

Valtiovarainministeri kertoo, että talouskannanottoa viilattiin usean maan yhteistyönä. Lopullinen muotoilu oli väljyydessään sellainen, että Suomi saattoi siihen osallistua.

Saarikko alleviivaa, että kirjeen tarkoituksena oli ennakkovaikuttaa keskusteluun, joka on käynnistymäisillään.

Vaikka talouslinjausten uudistamisesta on käytetty yksittäisiä painavia puheenvuoroja, komissio ei ole tehnyt asiasta esitystä.

– Tämä oli kahdeksan EU-maan yhteinen kannanotto, ja se kuuluu valtiovarainministerin toimialaan. Tämä keskustelu on vasta aivan alussa EU:ssa korona-ajan väistyessä. Keskusteluhan alkoi jo ennen koronaa, mutta se tyrehtyi poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja nyt olemme vasta aivan alussa tämän asian palautuksessa pöydälle.