Unohtuuko sinullakin tämä liikennesääntö helposti? – Seuraukset voivat olla tuhoisat

Liikenne

Peräti joka neljäs autonkuljettaja jättää vilkuttamatta liikenneympyrästä poistuessaan, kertoo Liikenneturva.

Liikenneturva tarkkailee vuosittain autoilevien suuntamerkin käyttöä risteyksissä ja liikenneympyröissä. Vuoden 2020 seurannoissa kuljettajista 88 prosenttia käytti vilkkua risteyksessä, mutta vain 75 prosenttia liikenneympyrässä.

– Liikenneympyrästä poistuttaessa on näytettävä suuntamerkkiä. Tilanne on sama kuin muissakin liittymissä: aikeesta poistua kerrotaan muille tienkäyttäjille näyttämällä vilkkua. Liikenneympyrään tullessa vilkkua ei tarvitse näyttää, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo sanoo tiedotteella.

Vilkun käyttämättä jättäminen liikenneympyrässä ei kuitenkaan johdu tietämättömyydestä. Liikenneturvan selvityksen mukaan vain kuudelle prosentille kuljettajista oli epäselvää vilkun käyttäminen liikenneympyrässä.

Vuoriston mukaan kuljettajat eivät välttämättä aina huomaa ajatella, mitä vilkun käyttämättä jättäminen tarkoittaa muille liikenteessä oleville.

– Kun suuntamerkkiä näyttää hyvissä ajoin ja riittävän pitkään ennen ratin kääntämistä, antaa myös muille aikaa ja tilaa toimia. Se säästää myös turhia jarrutteluja sekä ehkäisee mahdollisia vaaratilanteita.

Vuoristo kuitenkin muistuttaa, että villku ei takaa kaikkea turvallisuutta. Käännyttäessä täytyy varmistaa myös muun liikenteen toiminta, ettei risteyksessä tai kaistanvaihdossa tule kevyen liikenteen kulkijoita tai muita autoilijoita eteen.