Ulkopolitiikan johtaminen ei voi perustua vain henkilökemiaan, Stubb myöntää
Nykyinen ulkopolitiikan johtamismalli toimii hyvin, mutta se ei voi perustua vain henkilökemiaan ja henkilöiden väliseen yhteistyöhön, katsoo presidentti Alexander Stubb.
Stubb sanoi valtiopäivien avajaisten yhteydessä toimittajille, että johtamisen pitää perustua institutionaaliseen yhteistyöhön ja tasavallan presidentin ja eduskunnan yhteistyöstä on syytä tehdä jonkinlainen kirjaus.
Stubbin mukaan keskustelussa ulkopolitiikan johtamisesta ja valtuuksista tuntuvat välillä menevän puurot ja vellit sekaisin. Hänen mukaansa Euroopan unionille on siirretty jäsenmaille kuulunutta valtaa, mutta Nato on eri asia.
– Nato on kansainvälinen järjestö, organisaatio, jossa päätökset tehdään konsensuksella, jotka eivät sido samalla tavalla kuin eurooppalainen laki, siis asetus tai direktiivi.
Stubb sanoi, että hän on täysin samaa mieltä puheenvuoroista, joissa viitataan eduskunnan yksinomaiseen budjettivaltaoikeuteen. Asiaa on pitänyt esillä ainakin valtioneuvos Matti Vanhanen Nato-kokouksiin liittyen.
– Täytyy kuitenkin muistaa, että Euroopan unionilla ja Natolla on suurikin ero. Kun Euroopan unionissa tehdään päätös rahoituskehyksestä, se on sitova. Se sitoo valtioneuvostoa ja eduskuntaa.
Stubbin mukaan Natossa taas kaikki valmistelu tehdään etukäteen ja annetaan tavoiteltavat raamit.
– Aivan samalla tavalla kuten YK:ssa. YK:ssa annetaan 0,7 prosentin raamit kehitysyhteistyöhön, mutta se ei sido samalla tavalla. Eli en näe nykyjärjestelmässä muita ongelmia kuin informaatio tasavallan presidentin ja eduskunnan välillä. Toivon, että se tullaan jossain muodossa lähitulevaisuudessa kirjaamaan, Stubb sanoi.
Stubb ei halunnut ennakoida, miten tämä kirjaaminen pitäisi toteuttaa.
– Olen valmis käymään keskustelua eduskunnan, eduskunnan puhemiehen, valiokuntien kanssa, miten tämä sitten parhaiten tehdään.