Pikku-uutinen osoittautui historian käännekohdaksi – Ukrainan hallituksen 10 vuoden takainen päätös laittoi pyörät pyörimään
Marraskuun 21. päivänä 2013 STT julkaisi pikku-uutisen otsikolla ”Ukraina keskeytti EU-sopimuksen valmistelun.” Harva osasi tuolloin arvata, millaiset historian pyörät Ukrainan hallituksen päätös laittoi pyörimään.
Kuluneet kymmenen vuotta ovat muuttaneet Ukrainaa maana perustavanlaatuisella tavalla.
– Muutos on massiivinen. Viimeisten 10 vuoden aikana olemme nähneet valtavan muutoksen kansalaisten mielipiteissä, mutta myös eliitin mielipiteissä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau.
Tapahtumat lähtivät vyörymään marraskuussa 2013, kun Venäjä-mielisen presidentti Viktor Janukovitshin hallitus keskeytti EU:n kanssa tehtävän yhteistyösopimuksen valmistelut Venäjän painostuksesta.
Ratkaisu raivostutti monia tavallisia ukrainalaisia, jotka lähtivät kaduille. Janukovitsh yritti tukahduttaa mielenosoitukset voimakeinoin, mutta se sai ne vain yltymään. Lopulta Euromaidan-nimellä tunnetut protestit laajenivat hallituksen vastaiseksi liikehdinnäksi ja johtivat helmikuussa 2014 vallankumoukseen ja Janukovitshin pakenemiseen maasta.
Venäjä reagoi miehittämällä Krimin niemimaan ja aloittamalla sodan Itä-Ukrainassa. Lopulta helmikuussa 2022 Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.
Vuoden 2013 Ukraina oli monin tavoin hyvin erilainen maa kuin nyt. Nizhnikaun mukaan se oli vielä silloin leimallisesti entinen neuvostotasavalta.
– Maa oli täysin jakautunut yhteiskunnallisesti, niin ulkopolitiikan suhteen kuin sen suhteen millainen maasta pitäisi tulla.
Ukraina oli vuosien ajan arponut suuntautumisessaan idän ja lännen välillä. Suuri osa kansasta ajatteli, että Ukrainalla voi olla hyvät suhteet molempiin.
Nizhnikau nostaa esimerkiksi Ukrainan muutoksesta nykyisen presidentin Volodymyr Zelenskyin sketsit vuodelta 2013, joissa hän tekee koomikkona pilaa länsiukrainalaisten nationalismista.
– Hän ajoi vahvasti ajatusta, että Ukrainan täytyy olla sekä Venäjän että lännen ystävä. Tässä suhteessa hän edusti keskivertoukrainalaisen näkökantaa.
Harva ukrainalainen näki veljeskansana pidettyä Venäjää sotilaallisena uhkana. Suhtautuminen Venäjään on sittemmin muuttunut täysin, ja maan turvallisuuskoneistoa on siivottu kovalla kädellä Venäjän agenteista.
– Nyt ukrainalaiset näkevät Venäjän eliitin ja yhteiskunnan täysin vihollisena. Ei ole mitään mahdollisuutta, että tämä maa voisi kääntyä takaisin Venäjän suuntaan, Nizhnikau näkee.
Nizhnikaun mielestä EU suhtautui Ukrainaan väärällä tavalla 2010-luvun alussa. Ukrainaa ei nähty tulevana EU-jäsenenä, ja maa sai lisää huomiota Brysselistä lähinnä kansalaisten aktiivisuuden ansiosta.
– Ukrainalainen kansalaisyhteiskunta ajoi sekä maan omaa eliittiä että EU:ta keskittymään enemmän Ukrainan ja EU:n lähentymiseen.
Entä jos Janukovitsh ei olisi tehnyt marraskuussa 2013 kohtalokasta päätöstään, tai ei olisi reagoinut mielenosoituksiin niin kovakouraisesti? Nizhnikau uskoo, että kansalaisten vaatimukset tiiviimmästä EU-suhteesta olisivat voimistuneet joka tapauksessa.
Jos Janukovitsh olisi saanut tahtonsa läpi, Ukraina olisi käyttänyt Venäjältä saamansa tukimiljardit ja palannut taas lähtöpisteeseen.
– Ilman Euromaidania ja ilman sotaa Ukraina olisi joka tapauksessa kääntymässä Eurooppaan päin, mutta paljon hitaammin.