Ukraina etenee hitaasti vastahyökkäyksessään maan eteläosassa

Ukrainalle myönteinen kehityskulku on ollut erinäisten kylien takaisinvaltaus ja venäläisten huoltoreittien tuhoaminen
Ukrainan sota

Ukrainan sodassa painopiste on viime aikoina siirtynyt Etelä-Ukrainaan, jossa maan asevoimat ovat valmistelleet jo pitkään vastahyökkäystä.

Etelä-Ukrainan alueella sijaitsee myös Venäjän valtaama Hersonin kaupunki. Se on ainoa alueellinen pääkaupunki, jonka Venäjän joukot ovat onnistuneet valtaamaan itselleen sitten hyökkäyksen alun helmikuussa 2022.

Sodan merkittävimpänä kehityskulkuna viime aikoina voikin pitää sitä, että Ukraina on onnistunut käynnistämään vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila STT:lle.

–  Ukraina on salannut hyvin operaationsa, joten tarkkoja tietoja on vaikea saada. Paikallistason menestystä vaikuttaa kuitenkin olleen. Ja operaatio on yhä kesken.

–  Mutta jos hyökkäys etenee ja kyliä vallataan, niin kyllä se hyvältä vaikuttaa hyökkäyksen etenemisen kannalta, hän lisää.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Ukrainan hyökkäys vaikuttaa olleen jossain määrin onnistunut, ja Ukraina on kertonut saaneensa vallattua takaisin kymmeniä kyliä.

Sotahistorioitsija ja Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi kuitenkin sanoo, että tilanne ei vaikuta vielä mahdottoman hyvältä Ukrainalle, sillä kunnon vastahyökkäystä ole vielä saatu aikaan

–  Ukrainan kertoma määrä tarkoittaa kaikkia niitä kyliä, jotka se on koko sodan aikana onnistunut valtaamaan takaisin. Rintama ei ole käytännössä liikkunut viime viikkoina mihinkään, eikä näytä siltä, että Ukraina olisi mitenkään erityisen tehokkaasti etenemässä.

Kastehelmi suhtautuu kriittisesti väitteisiin, joiden mukaan Herson olisi vapautettu elokuun loppuun mennessä.

–  Se riippuu tosin myös siitä, tarkoitetaanko tällä Hersonin kaupunkia, koko Dnipro-joen alueen yläpuolista osaa vai koko Hersonin aluetta, joka jatkuu Krimille saakka.

–  Luulen, että sillä tarkoitetaan joen yläpuolista osaa. Suhtaudun silti kriittisesti siihen, että alueen takaisinvaltaus tapahtuisi kuukauden sisällä. Ukrainalaisten pitäisi edetä aika monta kilometriä päivässä, että tavoite toteutuisi, hän lisää.

Maan itäosan taistelut ovat jossain määrin seisoneet. Heinäkuun alussa Venäjä valtasi Luhanskin alueen, mutta nyt hyökkäys on käytännössä pysähtynyt, Mattila sanoo. Venäläiset vaikuttivat alkaneen vaihtaa tilalle tuoreempia joukkoja ja kalustoa, mikä on tauottanut taisteluita.

–  Mutta missään nimessä en usko, että venäläisten hyökkäysvoima on alueella loppunut, Mattila sanoo.

Myös Kastehelmi sanoo, että idässä Venäjä on jatkanut hidasta etenemistä. Hänenkin arvionsa mukaan itä säilynee sodan painopisteenä.

–  Luhanskin kaatumisen jälkeen oli muutaman viikon tauko, jonka jälkeen rintama ei edennyt juuri mihinkään suuntaan, hän sanoo.

Sen sijaan Koillis-Donetskissa Bahmutin kaupungin suunnalla Venäjä on onnistunut viimeisen puolentoista viikon aikana etenemään.

–  Vaikuttaa siltä, että kaupunki on pian etulinjakaupunki, hän sanoo.

Tilanne sotakentällä on kuitenkin yhä varsin tasainen. Venäjä on onnistunut jatkamaan hyökkäystä. Kuitenkaan myöskään Ukrainan puolustus ei ole romahtanut, ja sen joukot ovat kyenneet jopa vastahyökkäyksiin.

–  Voimasuhteet ovat aika tasan. Jos katsoo jatkoa eteenpäin, niin nopeasta sodan loppumisesta ei ole nähtävissä merkkejä, Mattila tiivistää.