Työryhmä esittää: Selvitys vanhempainrahoista ja lastenhoidon tuista
Kolmikantainen työryhmä esittää lainsäädäntöön täsmennyksiä raskaus- ja perhevapaasyrjinnän estämiseksi, selviää tiistaina julkaistusta muistiosta.
Ryhmän mielestä esimerkiksi tasa-arvolakiin pitäisi kirjata, että syrjintä työelämässä koskee myös määräaikaisia työsuhteita. Lisäksi ryhmä toivoo esimerkiksi tiedottamisen parantamista ja tasa-arvovaltuutetun resurssien lisäämistä.
Ryhmä myös esittää, että hallitus selvittäisi työnantajille maksettavasta perhevapaakorvauksesta luopumista ja vaihtoehtoa sille.
Perhevapaisiin tai kotihoidon tukeen ei kuitenkaan esitetä merkittäviä muutoksia. Työryhmän mielestä vanhempainrahoista ja lastenhoidon tuista pitää laatia kattava selvitys.
Ehdotukset luovutettiin sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) tiistaina. Hänen mukaansa hallitus käsittelee työryhmän ehdotuksia huhtikuun puoliväliriihessä.
– Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on edelleen Suomessa järkyttävän yleistä, ja tähän työelämän tasa-arvon epäkohtaan meidän on ihan välttämätöntä puuttua, Grahn-Laasonen totesi tiedotustilaisuudessa.
Palkansaajat ja työnantajat jättivät muistioon eriäviä mielipiteitään. Palkansaajien keskusjärjestöt SAK ja STTK arvostelevat työryhmän lopputulosta. Niiden mielestä esitetyt toimet ovat pääosin kosmeettisia eivätkä korvaa hallituksen muiden työelämämuutosten aiheuttamia haittoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tilanteeseen.
Työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) taas pitävät raskaana olevien tai perhevapaata käyttävien työntekijöiden suojaa ja turvaa jo nyt korkeana.
Työryhmässä esillä oli esimerkiksi kotihoidon tuen lyhentäminen siihen, kun lapsi on 1,5-vuotias. Myös vanhempainvapaan siirto-oikeuden rajoittamisesta tai poistamisesta keskusteltiin. Tällä hetkellä kummallakin vanhemmalla on oikeus käyttää 160 vanhempainrahapäivää. Toiselle vanhemmalle voi luovuttaa omistaan enintään 63 päivää.
EK ja KT olisivat kannattaneet näitä toimia.