Tutkijan mukaan Suomen tartuntaluvuista voi lukea, että suurimpia leviämisiä on saatu suitsittua

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 131 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalassa on nyt 62 ihmistä.
Koronavirus

Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo, että tuoreissa koronaluvuissa näkyy se, että suurimpia leviämisiä on saatu suitsittua.

Aivelon mukaan maanantaina koronaluvut näyttivät siinä mielessä paremmilta, että yli 200 tapauksen päiviä ei enää ole ollut.

–  Tähän asti aika tasaisesti kahden viikon välein tapausmäärät ovat kaksinkertaistuneet lähtien tuolta elokuun alusta. Se on tietysti huolestuttava tie, Aivelo sanoo.

Maanantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi 131 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana on raportoitu 2  853 tartuntaa, mikä on 1  197 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa koronan takia oli 62 ihmistä, joista 7 oli tehohoidossa.

Aivelon mukaan Suomessa on kaksi erilaista tapaa, miten epidemia leviää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tapausten määrä kasvaa tasaisemmin ja hitaammin eikä ole löydettävissä mitään yksittäistä tekijää, mistä leviäminen on käynnistynyt. Kun taas esimerkiksi Kuhmossa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja tällä hetkellä Vaasassa leviäminen on tapahtunut yhden isomman ryppään kautta.

–  Kun on tällainen yksi tunnetumpi ja hallitumpi rypäs, se on helpompi saada paikallisilla toimilla takaisin kuriin, Aivelo sanoo.

Vielä on vaikea arvioida, mihin suuntaan viruksen leviäminen Suomessa lähtee. Aivelon mukaan tulevana talvena on aika paljon kiinni siitä, miten niin sanottuja superleviämisiä saadaan kitkettyä.

–  Esimerkiksi yleisötapahtumat ovat sellaisia, joissa näitä mahdollisesti tapahtuu, hän sanoo.

Koronatilanne on tällä hetkellä erityisen vaikea Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Sairaanhoitopiiriin mukaan sen alueella maanantaina aamulla ilmaantuvuus oli 295/100  000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden ajalta.

– Olemme vielä kovasti leviämisvaiheessa, vaikka ilmaantuvuusluku on tullut osin alaspäin. Edelleenhän se on huiman korkea, lähes 300. Se on moninkertainen esimerkiksi Helsingin alueeseen verrattuna, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Husin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän mukaan sairaanhoitopiirin alueella ollaan tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa. Tilanne saattaa kuitenkin synkentyä. THL:n koronakarttasovelluksen mukaan Husin alueen ilmaantuvuus oli maanantaina 85,5/100  000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden osalta.

–  Joitakin merkkejä leviämisvaiheesta on olemassa, mutta sen määrittely, milloin ollaan kiihtymis- ja milloin leviämisvaiheessa ei ole kovin tarkkarajaista. Kriteerit perustuvat kokonaisarvioon, jota teemme yhdessä alueen kuntien kanssa, Heikkilä kertoo.