Tutkija Ylelle Putinin ylistämistä yliääniohjuksista: Uhittelua Yhdysvaltain suuntaan

Ukrainan sota

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hehkuttamat hypersooniset Tsirkon-ohjukset on suunnattu pelotteeksi Yhdysvaltoja vastaan, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen arvioi Ylelle.

Lisäksi Lavikainen uskoo, että mahtailu aseteknologian saavutuksilla on keino vakuuttaa Venäjän omat kansalaiset siitä, että tilanne on hallussa pitkittyneestä Ukrainan sodasta ja Venäjälle asetetuista pakotteista huolimatta.

– Venäjä on hyvin taitava tekemään mediatapahtumia isoista asejärjestelmistään. Kun katsomme, mitä kentällä Ukrainassa tapahtuu, niin siellähän on käyty perinteistä tykistösotaa ja käytetty paljon neuvostoaikaista kalustoa.

Hypersooniset eli moninkertaisella äänennopeudella lentävät ohjukset ovat nopeampia ja osuvat todennäköisemmin kohteeseensa kuin perinteiset ohjukset.

Lavikainen epäilee, ettei Venäjällä ole kykyä valmistaa suuria määriä moninkertaista äänennopeutta kulkevia ohjuksia.

Erityisesti tuotantoa vaikeuttavat Venäjää vastaan asetetut taloudelliset sanktiot, sillä ne haittaavat sotateollisuuden tarvitsemien komponenttien saatavuutta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija ei näe, että hypersoonisilla ohjuksilla olisi suurta merkitystä Ukrainan sodan kannalta.

– Venäjä ei merkittävästi sotilaallisesti vahvistu siitä, että se saa joitakin hypersoonisia aseita käyttöönsä.