Tutkija: Rusi-tutkinta nosti esitutkintakynnystä supossa
Suojelupoliisin viimeiseksi syyttäjälle saakka edenneeksi tutkinnaksi jäi Jukka ja Alpo Rusin tutkinta, joka ei kuitenkaan edennyt syytteiksi asti.
Rusin veljesten tutkinnasta seurasi supon kannalta kiusallinen julkisuusmylläkkä. Osa poliitikoistakin halusi lisäselvyyttä supon toiminnan laillisuudesta ja valvonnasta.
Suojelupoliisin vastatiedustelun päällikkö Pertti Haaksluoto kuitenkin kiistää, että Rusi-tutkinta olisi vaikuttanut supon linjaan.
Toistaiseksi on yhä vastaamatta siihen, miksi syyttäjä ei ole saanut harkittavakseen juttuja Rusi-tapauksen jälkeen.
Supolaisena työskennellyt tohtori Mari Luukkonen on kirjoittanut aiemmin, että poliisiviranomaisiin suhtaudutaan tiedustelupalvelujen kansainvälisessä tietojenvaihdossa epäilevästi. Syy on se, että esitutkinnat tuovat asioita julkisiksi.
Supossa olisi siis saatettu arvioida, että vakoiluun voi puuttua paremmin seuraamalla tunnettuja tiedustelijoita kuin nostamalla asiasta isoa meteliä.
Haaksluodon mukaan toisten tiedustelupalveluiden luovuttamassa tiedossa on usein käyttörajoituksia, mutta tietoja voi aina varmistaa omalla tiedonhankinnalla.
– En muista vastatiedustelun kohdalla sellaisia tapauksia, että olisi esitutkintapakko, mutta emme olisi pystyneet esitutkintaa käynnistämään, koska on tämä tiedon käyttökielto.
Suomalaiseen strategiseen kulttuuriin on kuulunut perinteisesti halu olla ärsyttämättä suurvaltoja, etenkin Venäjää.
Idänsuhteita tutkinut historian emeritusprofessori Kimmo Rentola Helsingin yliopistosta ei silti usko, että supo jättäisi puuttumatta näkemiinsä asioihin Venäjän pelossa. Hän sanoo kuitenkin, että supo on halunnut hoitaa vastatiedustelua selvästi vähemmin äänin kuin vaikkapa virolaiset kollegansa.
Rentola katsoo, että supo pyrkii katkaisemaan epäilyttävän yhteydenpidon ennen kuin se etenee vakoiluksi. Eri asia on hänen mukaansa, onnistuuko se aina.
Rentola on tutkinut urallaan suojelupoliisin historiaa, ja hän on myös itse työskennellyt supolle erikoistutkijan tittelillä vuosina 2004–2006. Hänen käsityksensä on, että Rusi-juttu vaikutti supon näkemykseen siitä, milloin vastatiedustelua kannattaa edistää rikostutkinnalla.
– Tapaus on nostanut kynnystä aika lailla.